Marokko ber om at en ansatt ved ambassaden i Rabat etterforskes.  (Foto: ABDELHAK SENNA/AFP)
Marokko ber om at en ansatt ved ambassaden i Rabat etterforskes. (Foto: ABDELHAK SENNA/AFP)

Norske marinejegere smuglet Khalid Skahs barn

To norske spesialsoldater hjalp til med å smugle barna ut av Marokko.

De to offiserene, som er tilknyttet Marinejegerkommandoen, skal ha deltatt i den private aksjonen på oppdrag fra Khalid Skahs norske ekskone Anne Cecilie Hopstock.

Spesialsoldatene ble hyret inn til jobben av en tidligere politimann som organiserte flukten fra det nordafrikanske landet, skriver VG, som skal ha fått opplysningene bekreftet fra flere uavhengige kilder.

Delte seg i to grupper

Hopstock fortalte TV 2 tidligere i januar om den dramatiske flukten.

– Vi reiste ned og delte oss i to grupper. Jeg i seilbåt, de andre med ferge, og fikk barna ut, sier Hopstock til TV 2.

Les mer:Hevder Khalid Skah truet med våpen

Jobbet i to år med å hente barna

De to barna ble tatt med ut av Marokko i slutten av juli i fjor, etter å ha søkt tilflukt i den norske ambassaden i Rabat.

Hopstock hadde da i to år jobbet for å få barna sine tilbake til Norge.

Den tidligere OL-mesteren Skah var i Norge tiltalt for grove trusler og vold mot ekskona og barna. Men de to barna, som både har norsk og marokkansk statsborgerskap, bodde sammen med Skah i Marokko.

Begge barna rømte fra farens hus i Rabat 19. juli og kontaktet deretter den norske ambassaden fordi de følte at de var i livsfare. Tre dager senere var de i Norge.

Skah utlovet dusør

Den tidligere OL-mesteren utlovde i begynnelsen av september 2009 en dusør på 500.000 dollar til den som fører de to barna tilbake til Marokko.

I et intervju med TV 2 Nyhetene raste han mot norske myndigheter, som han mener brøt loven da de bisto da barna rømte fra landet sammen med moren.

Hopstock var gjest i Tabloid på TV 2 13. januar . Hør hennes versjon av flukten:

374341

Undersøker om soldatene har brutt regnerne

VG skriver i dag at to av mennene er norske Marinejegere. Det har ført til at forsvarsdepartementet i dag satte i gang undersøkelser i saken:

– Vet dere hvem de er?

– Utgangspunktet til forsvaret er jo påstanden som har kommet i VG i dag. Så vil våre egne undersøkelser vise om og i hvilket omfang og involvering eventuelt forsvarspersonell har hatt i saken, forteller Christian Øverli, pressetalsmann i forsvarsstaben til TV 2 Nyhetene.

Forsvaret har fått tips i denne saken tidligere, og skal undersøke ut om de to soldatene har brutt reglene.

– Utgangspunktet for alle forsvarsansatte er at man er pliktig til å oppgi til forsvaret hvis man tar på seg annet arbeid, opplyser Øverli.

Siv Jensen (Frp) krever at Jonas Gahr Støre forklarer hvilken rolle norske myndigheter har hatt:

– Hva som har skjedd på veien fra Marokko til Norge vet vi ikke, men at forsvaret har involvert seg er bra. Så får også Støre som er øverste ansvarlig nå kommer på banen og klargjør regjeringens rolle, mener Jensen.

(©NTB / TV 2)