sigarettforbud (Foto: TV 2/Colourbox)
sigarettforbud (Foto: TV 2/Colourbox)

Raser over utendørs røykeforbud

Røykelovens far, Dagfinn Høybråten, er langt på vei enig med røykerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helsesjefen i Stavanger, Egil Bjørlow, har tirret på seg utelivsbransjen med sitt siste utspill på røykeforbudfronten.

– Blir psykisk syk av loven

For få dager siden mottok 15 utesteder et pålegg om røykeforbud foran inngangspartier og i bakgårder. En av de 15 plassene er Bøker og Børst. Daglig leder Pia Noreger er rystet over utspillet.

– Jeg blir psykisk syk av helsesjefen og disse lovene, sier Noreger til tv2nyhetene.no

– Skal han først gjøre dette, må han gjøre det gjennomført og over alt. Ser vi utenfor tinghuset står folk og røyker rett ved inngangsdøren. Bør ikke nettopp de være første mann ut for å sette et godt eksempel, spør Noreger.

Farlig passiv røyking

Siden saken ble kjent har debatten rast i Stavanger. Bjørlow står på sin side fast på at han kun gjør jobben sin. Når det gjelder det konkrete tilfellet med Bøker og Børst, forklarer han det med fare for passiv røyking på grunn av dårlig utlufting.

– Veggene i bakgården er for høye, og det er delvis overbygg noen plasser. Samlet sett gir dette for dårlig utlufting, og vi får dermed passiv røyking, sier Bjørlow til tv2nyhetene.no

Måten de bestemmer hvorvidt det er for dårlig utlufting eller ikke er ved å gå på befaring. Det de da gjør er å sende ut noen i åpningstidene, som sjekker utestedene. Lukter det for mye røyk, er det legitim grunn til å innføre røykeforbud.

Helsesjefen sier at det per i dag må baseres på skjønn, ettersom han ikke kjenner til noen måte å gjøre dette målbart på.

Høybråten støtter røykerne

Røykelovens far Dagfinn Høybråten er langt på vei enig med røykerne i denne saken.

– Røykeloven er i hovedsak basert på røyking inne, og ikke ute. Men blir et uteareal bygget om til et inneareal, må jo det rapporteres, sier Høybråten til tv2nyhetene.no

– Forstår du at folk kan bli irriterte når det gjelder plasser de ser på som uteareal?

– Ja, det forstår jeg, sier Høybråten.