stripping (Foto: TV 2)
stripping (Foto: TV 2)

– Strippere kan være feminister

Ottar raser mot den nye strippeklubben i Bergen, mens kjønnsforsker at også stripperne kan være feminister.

På Torgallmenningen i Bergen treffer vi Harry og Harriet Klausen. De er på bytur, og har ikke hørt om den nye strippeklubben i byen. Men nysgjerrige er de.

– Jeg må jo se hva det er, sier Harry.

Utenlandske strippere

Vi vil også gjerne gå og se, og er nysgjerrige på hva dette er for noe. Vi finner ut at de aller fleste stripperne på Dreams er utenlandske.

Men ledelsen sier at det ikke lar seg gjøre å få et intervju med noen av disse. Først etter flere samtaler med oss og interne møter i Dreams, får vi omsider en avtale med Timi og Andrea fra Ungarn. De har nettopp kommet til Bergen.

Andrea viser oss inn i et av rommene hvor kundene kan kjøpe private show. Hun viser oss hvordan det fungerer der inne i avlukket. Rommet er lite og mørkt, med røde vegger, sofa langs den ene veggen, speil på den andre veggen, og en stang midt i rommet.

– Han sitter på sofaen, og jeg danser rundt stangen og foran speilet. Ja, rundt ham egentlig, sier hun.

Vi setter oss ned i en av båsene inne i baren for å ta en prat om hvordan det er å jobbe som stripper.

– Jeg kan ikke finne en bedre jobb. Jeg er fornøyd med lønnen, jeg liker å danse, å reise og møte nye mennesker hele tiden, sier Andrea.

Men når vi spør hvorfor det er så få norske strippere, tyder svaret vi får på noe litt annet.

– Kanskje de kan få en god jobb med god lønn og et godt liv, sier Timi.

TROR OTTAR SKREMMER FEMINISTER: Synnøve Økland Jahnsen (midten) mener Ottar bidrar til å skremme vekk enkelte unge kvinner.

De to har tidligere jobbet i Trondheim. Og selv om de sier de er fornøyd med lønnen, vil de ikke gå nærmere inn på lønnsvilkårene.

– Vi vet aldri hva vi får, sier Timi.

– Det kommer an på tidspunktet og på flaks. Det er mange ting som avgjør. Lønnen varierer hele tiden.

Hva mener du? Tror du Ottar skremmer bort unge kvinner? Si din mening nederst i artikkelen

Bare kvinnelige strippere

På en velregissert pressekonferanse for Dreams, stiller et fulltallig bergensk pressekorps sultne opp. Den norske stripperen Lise Raanes holder danseshow for oss på scenen, mens alle de mannlige fotografene fyrer løs med blitzen helt til showet er over og kameraet er varmt. Men hun beholder klærne på, og danser i noe som ligner en badedrakt. Ikke helt et ekte strippeshow altså.

Etterpå får vi snakke med Lise, som jobber som frilanser, og er en av de få norske stripperne Dreams bruker.

– Til vanlig har du kanskje på deg litt mindre klær? spør vi.

– Ja, vi danser jo helt ned, sier Lise.

På pressekonferansen forteller kjedeleder Atle Maaø hva baren kan tilby sine kunder.

– Det vil være striptease, utført av seks til åtte artister, tre show i timen, og ellers er det et helt ordinært skjenkested, sier han.

På hjemmesidene sine averterer Dreams også med mannlige strippere. Men ingen av disse holder til i Bergen, og det er ingen mannlige strippere som har show i baren. Man kan også bestille strippere til private arrangement.

– Vi må få dette vekk

I et av møterommene på rådhuset i Bergen har over 30 kvinner og en mann møtt opp for å planlegge kvinnedagen. Her er det stor enighet om at strippeklubben må stanses.

– Vi har stengt hvert eneste strippetiltak som har prøvd seg i denne byen fram til nå. Absolutt hver eneste en, sier Mariann Fossum fra Kvinneaktivistene.

For det er ikke uten grunn at det ikke har vært strippeklubb i Bergen på 18 år.

– Vi må få dette vekk. Det tydeligste middelet vi har er å stille oss på gaten og jage de langt pokker i vold vekk fra denne byen, sier bergensleder i Kvinnegruppa Ottar, Ane Kristine Aadland.

Etter møtet får vi snakke med Ane. Hun forklarer hva hun mener er så galt med strippeklubber.

– Stripping, som resten av sexindustrien, selger et bilde av kvinner som er ekstremt kvinnefiendtlig. De selger et bilde av kvinner som objektiverte. Og det mener vi er skadelig. Ikke bare for de damene som jobber der, men også for alle damer, sier hun.

Strippere som feminister

En av dem som også møtte opp på 8. mars-møtet er kjønnsforsker Synnøve Økland Jahnsen. Hun mener kvinnegruppa Ottar kan bidra til at unge kvinner holder seg unna feminismen.

– Blir mange skremt av Ottar?

– Det tror jeg, de kan nok oppleves som utfordrende. Hvis de får definisjonsmakten på hva det vil si å være feminist, så vil de nok skremme noen unge kvinner vekk, sier Jahnsen.

Kvinnegruppa Ottar er ikke enig.

– Den type karakteristikker, at det er Ottars skyld, er jo egnet til å skremme feminister nettopp fra å delta i den feministiske bevegelsen, sier Ane Stø, leder for kvinnegruppa Ottar.

Vi spør kjønnsforsker Jahnsen om strippere også kan være feminister.

– Hvis noen strippere mener at de gjør dette som et uttrykk for sin frihet, og friheten til å strippe, så kan man ikke lukke øynene for det, sier hun.

Og den norske stripperen Mia Meland er ikke begeistret for kritikken som kommer fra feministiske organisasjoner.

– Jeg synes de skal snakke med oss. De trenger ikke å uttale seg på våre vegne, vi klarer å snakke for oss selv. Det er mange som trenger hjelpen deres, men vi gjør ikke det.

– Ikke faen, nok er nok!

Det er stille i døren på strippeklubben så langt denne kvelden. Like ved inngangen aksjonerer flere organisasjoner og politiske partier sammen mot Dreams.

«Ikke faen, nok er nok! Nei til salg av kjønn og kropp!», roper de over 50 demonstrantene som har møtt opp.

En av disse er Ane Kristine Aadland fra Kvinnegruppa Ottar.

– Vi protesterer mot at menn med penger skal kunne betale for at jenter fra Øst-Europa skal måtte kle av seg, sier hun.

Og de har tenkt å demonstrere helt til klubben blir fjernet.

GIR SEG IKKE: Ane Kristine Aadland fra Ottar protesterer mot åpningen av den nye strippeklubben i Bergen.

– Når jeg sier at man må respektere det individuelle valget, så må man jo også anerkjenne de individene i Ottar som ønsker å se dette i et større perspektiv, sier kjønnsforsker Jahnsen. – Ottar sitt mål har jo alltid vært å skape debatt, og det får de jo absolutt til. Stadig vekk.

Tilbake på Torgallmenningen treffer vi et nytt par som er ute på tur, Reidun og Per Syvertsen. Vi spør Per om han har tenkt å gå på strippeklubben.

– Nei, sier han kontant.

– Helt sikkert? spør Reidun.

– Ja, det kan jeg si, svarer Per og ler. – Jeg klarer meg godt hjemme jeg.

Kommentarfeltet er stengt for natten.