Viseadministerende direktør i Vestre Viken, Ole Tjomsland, sier at avtalen som var inngått med sykehussjefen var i strid med reglene for offentlige anskaffelser. (Foto: Montasje)
Viseadministerende direktør i Vestre Viken, Ole Tjomsland, sier at avtalen som var inngått med sykehussjefen var i strid med reglene for offentlige anskaffelser. (Foto: Montasje)

Sykehusskandalen: Sykehussjef går av etter datorot

Var innleid som konsulent for 100.000 kroner i måneden.

Fredag formiddag meldte VG Nett at sjefen for avdelingen som etterforskes i ventelistesaken, går av.

Viseadministerende direktør i Vestre Viken, Ole Tjomsland, sier til nettavisen at de har oppdaget at avtalen som er inngått med sykehussjefen er i strid med reglene for offentlige anskaffelser.

– Derfor ble avtalen sagt opp 28. januar. SAB antok at man kunne inngå avtale direkte med Ottesen Consulting. Den feilen er ene og alene vår, sier Tjomsland.

Var innleid som konsulent

Sjefen for kirurgisk avdeling ved Sykehuset Asker og Bærum (SAB), Eilert Ottesen, har vært leid inn ved sykehuset siden september 2008.

Ottesen driver enkeltmannsforetaket Ottesen Consulting, og ifølge VG betaler helseforetaket en månedlig konsulentlønn på 100.000 kroner pluss moms.

Kontoret hvor triksingen med ventelistene skal ha skjedd, har rapportert direkte til avdelingssjefen.

– Jeg vil henvise til dem som uttaler seg om dette. Man holder på med en intern gransking og gjennomgang, og vi får se hva det bringer, sier Ottesen til VG.

Ottesen er utdannet diakon og har lang erfaring fra sykehusdrift. På sine hjemmesider tilbyr firmaet hans blant annet utvikling av behandlingslinjer i sykehus; nærmere bestemt «kostnad per pasient». Hjemmesidene var torsdag lagt ned.

Hasteinnkalte pasienter

Torsdag fortalte TV 2 at sykehuset hasteinnkalte 280 pasienter, etter at det har oppstått mistanke om omfattende triksing med pasientjournaler ved SAB.

Flere ventelistepasienter skal ha blitt «glemt» av sykehuset, som ikke kalte dem inn til operasjon.

John Kåre Råke fikk konstatert nyrestein, men hørte ikke noe fra sykehuset på fem måneder, og tok til slutt selv kontakt med pasientkoordinatoren for å få behandling.

– Får for lite penger

Flere politikere har uttalt seg om den påståtte ventelistetriksingen. Frp-leder Siv Jensen mener norske sykehus ikke behandler pasienter fordi de får for lite penger av regjeringen.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen understreket tidligere denne uken overfor NTB at hun tok denne saken svært alvorlig.

– En så stor sak er en påminnelse om hvor viktig det er å kvalitetssikre og gå gjennom rutinene, sa statsråden.

(TV 2/NTB)