I NORGE: Båren med Claes Joachim Olsson er i Norge.  (Foto: TV 2)
I NORGE: Båren med Claes Joachim Olsson er i Norge. (Foto: TV 2)

Båren med Claes Joachim Olsson til Norge

Familien og Forsvaret hedret en kjær sønn, en svært god soldat, kollega og venn.

Torsdag ble båren med Claes Joachim Olsson (22) sendt hjem fra Afghanistan. Nøyaktig klokka 12 landet flyet på Gardermoen militære flyplass.

EN MOTOR DØD: Hercules-flyet har slått av en av motorene for å markere at det er en båre med en fallen soldat om bord.  (Foto: TV 2)
EN MOTOR DØD: Hercules-flyet har slått av en av motorene for å markere at det er en båre med en fallen soldat om bord. (Foto: TV 2)
Båren med Claes Joachim Olsson er i Norge.

– Båremottaket er den seremonien hvor Forsvaret tar hjem den falne soldat og overleverer han til familien, forklarer oberst Dag Aamoth.

En motor på flyet er slått av under taksingen på vei til hangaren på den militære terminalen.

– Dette er for å markere at det er en båre om bord i flyet, sier Aamoth.

Til stede er familien, forsvarets ledelse og soldatens hjemmeavdeling. Utenriksminister Jonas Gahr Støre representerer regjeringen.

Flyr over hjemstedet

Båren ble fraktet med et C-130 Hercules transportfly. Før landing fløy det over Claes Joachims hjemsted Gressvik like utenfor Fredrikstad.

– Det man gjør er å vise bygda at soldaten er kommet hjem. Vi flyr så lavt været tillater over hans hjem, sier Aamoth.

Kameratene Stian og Andreas følger båren helt hjem til Norge. De to var henholdsvis vognkommandør og skytter i panservognen som ble angrepet av en veibombe, som kostet vognfører Claes Joachim Olsson livet.

Les også: Andreas til Afghanistan for å ta over etter sin drepte kamerat

– Fra han ble evakuert fra Gormach har hans medsoldater stått vakt ved båren. De har også fulgt de ulike flyene på vei hjem til Norge. Dette er en lang tradisjon vi har i militæret i Norge, sier Aamoth.

Telemark bataljon har sendt ned omlag 100 soldater til Gardermoen som er på plass for å ta i mot sin falne kamerat.

Båren i hangaren på Gardermoen (Foto: TV 2)
Båren i hangaren på Gardermoen (Foto: TV 2)

Svøpt i det norske flagget

Båren med Claes Joachim, svøpt i det norske flagg, ble båret fra flyet og inn i hangaren.

– Det er med den dypeste respekt jeg står her i dag. Vi er samlet for å hedre en kjær sønn, en svært god soldat, kollega og venn, sa generalinspektør Per Sverre Opedal fra Hæren i minneseremonien.

– Vi har et sterkt samhold i hæren. Dette samholdet gjør at tapet smerter, men gjør det også mulig å fortsette livet hjemme og der ute, sa Opedahl og minnet om at oppdraget i Afghanistan ikke er over.

Tausheten preget hangaren mens minneordene over Claes Joachim ble lest opp. Trumpetister fra Garden spilte

Offisielle Norge på plass (Foto: TV 2)
Offisielle Norge på plass (Foto: TV 2)

Femte nordmann

Claes Joachim Olsson er den femte norske soldaten som har mistet livet under tjeneste i Afghanistan. Han ble drept av en veibombe i Ghowrmach-distriktet mandag morgen.

Torsdag ble han tildelt Nato-medaljen post mortem, før han ble fraktet inn på flyet og hjem mot Norge.

DREPT I TJENESTE: Claes Joachim Olsson (22) hadde tjenestegjort sammen med stabiliseringsstyrken i Afghanistan siden desember. (Foto: Scanpix)
DREPT I TJENESTE: Claes Joachim Olsson (22) hadde tjenestegjort sammen med stabiliseringsstyrken i Afghanistan siden desember. (Foto: Scanpix)