VIL FORBY: Ap politiker vil ha forbud mot burka i Norge.  (Foto: SCANPIX)
VIL FORBY: Ap politiker vil ha forbud mot burka i Norge. (Foto: SCANPIX)

Danmarks regjering ut mot burka og niqab

En samlet dansk regjering vil fjerne burkaer fra skoler, universiteter, arbeidsplasser og offentlige institusjoner. Men noe generelt forbud er ikke aktuelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Burka og niqab hører ikke hjemme i det danske samfunn, lyder overskriften i en redegjørelse som hele den danske regjering har underskrevet og som ble offentliggjort torsdag.

Vil ikke forby

Noen nye forbud er likevel ikke på trappene, for regjeringen mener spørsmålene kan behandles med det lovverk som allerede finnes.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skriver i redegjørelsen at alle danske utdanningsinstitusjoner med full rett kan kreve at både lærere og elever viser ansiktet.

Må vise ansiktet

Offentlige arbeidsgivere kan også kreve at hjemmehjelper, pedagoger, saksbehandlere og andre offentlig ansatte viser ansiktene sine når de er på arbeid. Kolleger, kunder og samarbeidspartnere kan med like full rett kreve at privatansatte ikke skjuler ansiktene sine.

Politi, togførere og bussjåfører kan også kreve at kvinner viser ansiktet når de bruker pass eller månedskort med bilde. (©NTB)