pappasorgmix
pappasorgmix

Refser sykehus i bok om sønnens død

Et ungt liv preget av sykdom, livsvilje, dødsfrykt og konflikt med helsevesenet er over.

29. januar i fjor døde Jens-Eirik Nergård av indre blødninger i mageregionen. Han ble bare 26 år gammel. Professor Jens-Ivar Nergård har skrevet bok om sønnens sykehistorie og død. «Svarte historier om hvite løgner», heter den.

pappasorgbok
pappasorgbok

Livet til Jens-Eirik var preget alvorlig sykdom, sterk livsvilje og dødsfrykt. Den unge forskeren døde på Universitetssykehuset i Tromsø, der han 11 år gammel ble innlagt første gang.

Smertefull sykehistorie

– Han hadde to-tre innleggelser årlig de første årene. På et tidlig tidspunkt burde han ha vært sendt til utredning på Rikshospitalet. I stedet utviklet det seg en 15 år lang og rå konflikt mellom han og legene på sykehuset, sier faren Jens-Ivar Nergård til TV 2 Nyhetene.

Nå har Nergård, statsviter og professor ved Universitetet i Tromsø, skrevet bok om sønnens sykehistorie. Det er blitt ei bok om det han kaller uverdig behandling og feilbehandling av leger som ikke holdt mål verken faglig eller menneskelig.

pappasorglege
pappasorglege

– Skjuler egne spor

«Leger er en privilegert yrkesgruppe når det gjelder mulighetene til å skjule sine egne spor i feildiagnoser, feilslått behandling og grove krenkelser av pasientene», skriver Nergård i boken

Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen henviser til taushetsplikten, og vil ikke kommentere saken konkret.

– Det jeg kan si er at vi er at vi har et kvalitetssikringssystem som samler all informasjon om saker som det her, og vi arbeider stadig med å forbedre oss ut fra de tilbakemeldinger vi får.

– Vil du lese boka?

– Ja, det vil jeg, sier direktøren.

– Døde av sorg og skuffelser

For Jens-Ivar Nergård har året som er gått siden han fikk budskapet om sønnens død vært tøft. Han og kona Eva bestemte seg tidlig for å fortelle sønnens sykehistorie i boks form, men like etter at boka var trykket, døde kona. Brått og uventet.

«Et samspill av fysiske og medisinske plager tok hennes liv. Plagene ble utløst av sorgen og skuffelsen over kampen Jens-Eirik tapte, og gutten hun mistet. Det går an å dø av sorg og skuffelser. Det vet jeg nå.» skriver Nergård i boken.