turist_gliser (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
turist_gliser (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Du vil ikke tro hva turister kan finne på å spørre om

Får man norske penger i minibankene her i landet? Og hvordan skrur man ned lyden på den støyende elven utenfor hotellrommet? Her har du noen gullkorn fra turister.

Felles for turistene som kommer til Norge er kjennskap til den overveldende norske naturen. Amerikanere er svært opptatt av samer og fjorder, men myten om de norske fjordene er gjerne større enn selve fjorden.

Pengene tilbake

Derfor er det kanskje ikke så rart at en amerikansk dame på oslobesøk ville ha igjen pengene til Båtservice Vestfjordcruise fordi det «ikke var en ordentlig fjord» - ingen fosser, og ingen fjordinger. – Do you have a road called «The road of a thousand nuts?

Ved turistinformasjonen i Geiranger går det fortsatt gjetord om den amerikanske turisten som ville ha lyden av elven slått av. Han fikk ikke sove på grunn av suset fra elven like utenfor hotellrommet.

– Men det vi får spørsmål om hvert bidige år er: hvor langt over havet er vi nå? sier Ronny Brunvold ved Geiranger turistinformasjon.

– Vi må jo være høflige og ikke gjøre narr av dem. Vi forklarer at fjorden henger sammen med havet, noe som sikkert ikke er like åpenbart for alle, sier han. ...and where is Norway?

Opptatt av fjord og fjell

Fjorder og fjell er i det hele tatt noe turister flest er opptatt av. Noen nederlendere på biltur til Bergen spurte seg til råds og fikk beskjed om at det er fint å kjøre langs Hardangerfjorden, der de også kan se flere fosser. En i reisefølget sa: «Du snakker om fosser, men hva med fjorden? Er det noen fjord i nærheten?»

turist 2 (Foto: Colourbox)

Medarbeideren ved turistinformasjonen så ut som et spørsmålstegn og presiserte at Hardangerfjorden er en fjord. En annen i gruppen himlet med øynene over sin venninne, og spurte kryptisk: «and where is Norway?». Når forsvinner isfjellene fra fjordene?

En annen turist kom til Bergen og ville se Sognefjorden. Men turisten insisterte på at det ikke er en fjord, ettersom den går ut i sjøen og dermed er full av saltvann.

Et sør-amerikansk par hadde hørt om den berømte togturen «Norway In A Nutshell» - Norge i et nøtteskall. Men innholdet i det treffende navnet på togturen hadde gått tapt i oversettelsen.

– Do you have a road called «The road of a thousand nuts?» spurte paret.

Et amerikansk par spurte hvordan det artet seg med turen «Norway in a coconut». En annen amerikansk dame ville gjerne reise med båten til Sognefjorden, og ville gjerne vite når isfjellene forsvinner fra fjorden.

Reflekterende amerikanere

Amerikanere er likevel tidvis reflekterende i sine spørsmål, som det eldre amerikanske ekteparet som spurte turistinformasjonen i Bergen:

– We are going to Flåm tomorrow. Why?

turist (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Rett skal være rett. Enkelte turister har langt mer selvinnsikt enn de gjerne får anerkjennelse for i artikler som dette. En tykkfallen amerikaner med hvit cowboyhatt, speilreflekskamera på magen, videokamera under armen, kart i hånden og sans for ironi spurte turistguidene i Trondheim: «Do I look like a tourist..?!».

Amerikanere blir gjerne fremstilt som verstinger innenfor utilslørt kunnskapsløshet, men vi trenger ikke gå lenger enn til våre brødre i Sverige for å finne turistspørsmål som vekker latter. En svenske stilte følgende spørsmål på Røros:

– Hvordan er det her i Norge - får man ut norske penger i minibankene?

Isbjørner i gatene

Bodil Berg ved turistinformasjonen i Røros forteller videre om svensker som spør om tidsforskjellen mellom Norge og Sverige, og at turister generelt spør om isbjørner i gruvebyen. Rett nok har flere av dem sans for historie også når de besøker malmbyen, som ble gruveby etter at en reinbukk sparket bort mose på bakken og avdekket malm i fjellet.

– Hva heter den bukken som fant den første malmen? spurte en turist i Røros.

En annen gang kom to betuttede tyske turister inn og klaget over at de hadde stått lenge og ventet ved et elgskilt, uten at en eneste elg hadde kommet forbi.

turist (Foto: Colourbox)

Ett avhøydepunktene fra Røros er det en dansk påsketurist som står for. Mens det var en knapp meter snø utenfor kom han inn på turistinformasjonen og spurte:

– Har dere snø her?

Kjønnsskifte

I det minste visste dansken antakelig hvor han var, i motsetning til det franske paret som i Trondheim la opp til denne samtalen:

– Finnes det noen hytter her i byen?

– Ja, det er fem campingplasser rundt Trondheim.

– Unnskyld, «Trondheim», hva er det?

Noen ganger er det sikkert ikke lett for en guide å skjønne nøyaktig hva turistene spør om, som da en mannlig turist kom inn til en kvinnelig medarbeider i Bergen for å veksle svenske kroner.

– I want to change sex, can you do me? sa han.

Eller hva med spørsmål som ikke har med turisme å gjøre? Hvor er min kone?

– Vet du hvor man kan overtrekke kontoen?

– Hvor er min kone?

Kunne det ikke vært litt nærmere?

Andre turister klager gjerne på at det likevel er litt avstander her i det lille landet langt langt borte. En dame på tur til Trondheim ville gjerne se en fjord som den i Geiranger, men hun var sterkt kritisk til reisetiden da turistguidene forklarte hvor langt unna det var:

– Why is it that far? spurte hun.

Noen innslag fra Norge er også oppført i best of-samlingene til turistkontorene. En nordmann ringte til turistinformasjonen i Oslo:

– Kan du si meg hva som står i boken som frihetsgudinnen i New York holder i hånden? Jeg har ringt to ganger til den amerikanske ambassaden og de visste det ikke. Så prøvde jeg VG og de ba meg ringe dere.

Båten til Shetlands-Larsen

Inger-Sigrun Slagstad Vik ved turistinformasjonen i Stavanger forteller om turister som kjenner historikken til Norge, men som gjerne roter med årstallene.

– Det ringte en gang en mann fra England, som satt og så på Stavanger via webkamera. Han spurte hvilken båt som lå til kai i sentrum, og om den hadde noe med Shetlands-larsen å gjøre, sier hun.

Noen av turistene har til og med hørt om ordføreren Leif Hohan Sauland:

– Leif Johan Sauland - hvor ligger den restauranten? var det én turist som sa.