John Kåre Råke (Foto: Tom Bundli/TV 2)
John Kåre Råke (Foto: Tom Bundli/TV 2)

John Kåre måtte selv ordne time til operasjonen

Sykehuset Asker og Bærum konstaterte nyrestein og «glemte» deretter pasienten som levde med sterke smerter.

John Kåre Råke fikk konstatert nyrestein våren 2009 da han fikk smerter i underlivet.

– Man sier jo at det å ha nyrestein er det nærmeste vi menn kan komme en fødsel, det var veldig sterke smerter innimellom, sier Råke om smertene den gang.

Eksteriørbilde av Sykehuset Asker og Bærum (Foto: Scanpix)
Eksteriørbilde av Sykehuset Asker og Bærum (Foto: Scanpix)

Stolte på sykehuset

I likhet med de fleste ventelistepasienter stolte også Råke på at hans lokale sykehus, Asker og Bærum sykehus, ville ta ansvar og kalle han inn til operasjon.

Men så enkelt var det ikke. Råke trosset sine tidvis sterke smerter og hørte ikke noe fra sykehuset på fem måneder før han fikk beskjed om at han skulle opereres, men ikke når.

Som å bestille frisørtime

Til slutt ringer han selv pasientkoordinatoren på Asker og Bærum sykehus.

– Da hadde jeg ventet siden tidlig på våren og syntes det var rart at jeg kunne avtale tid over telefonen.

– De spurte rett ut når jeg hadde tid, det var som å bestille en frisørtime. Og jeg som trodde de hadde veldig orden på slike ting, sier han lett hoderystende til TV 2 Nyhetene.

Se video og hør hans beskrivelse i videovinduet øverst.

Janne Hjelm Gabrielsen - Pasientombud i Akershus (Foto: Tom Bundli/TV 2)
Janne Hjelm Gabrielsen - Pasientombud i Akershus (Foto: Tom Bundli/TV 2)

Ringer ned pasientombudet

Etter avsløringene om mulig triksing med ventelistene ved sykehuset Asker og Bærum har antall henvendelser til pasientombudet i Akershus eksplodert.

– Det ringer hele tiden her, sier en lett stresset pasientombud, Janne Hjelm Gabrielsen, når TV 2 Nyhetene er innom.

– Mange ringer og lurer på om de må henge på sykehuset for å få ordentlige svar samt om hvem som har ansvaret for at situasjonen deres er sånn og sånn, sier hun.

Hva er galt med helsevesenet

47-årige John Kåre fra Bærum er en av svært mange som ikke har blitt fulgt opp og fått en tidsfrist for behandling av sykehuset, slik forskriftene tilsier.

Han er nå operert og erklært frisk, men han undrer seg over hva som er galt med helsevesenet vårt

– Det er sikkert mange andre som har opplevd lignende ting som jeg og ikke blitt informert om hvilke rettigheter en har, avslutter han.

Ber helseministeren redegjøre for ventelistesaken

KrF, Høyre og Frp har i et brev onsdag bedt helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) om å gi Stortinget en redegjørelse om ventelistesaken ved Sykehuset Asker og Bærum.

– Vi ber statsråden gjøre rede for hvordan hun i styringen av sykehusene forsikrer seg om at lover og regler blir fulgt og pasientenes rettssikkerhet blir ivaretatt, sier helsepolitisk talskvinne Laila Dåvøy i KrF i en pressemelding.

Dette er svært alvorlig

I brevet ber KrF, Høyre og Frp helseministeren om blant annet å svare på hvordan departementet de siste årene har vektlagt pasientenes rettssikkerhet i sin styringsdialog med sykehusene.

– Det er avslørt feil ved behandlingen av ventelister i Vestre Viken HF. Dette er svært alvorlig, og skaper bekymring for om dette har skjedd også andre steder i landet, sier Dåvøy til NTB.