Siv Jensen (Foto: TV 2)
Siv Jensen (Foto: TV 2)

Siv Jensen mener lave bevilgninger har skylda for sykehusskandalen

Frp-lederen mener sykehus ikke behandler pasienter fordi de får for lite penger av regjeringen.

Helsetilsynet anmeldte mandag Sykehuset Asker og Bærum og Helseforetaket Vestre Viken HF for brudd på straffeloven og helsepersonelloven. Årsaken er påstandene om ventelistetriksing.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen mener økonomien på enkelte norske sykehus er så dårlig at de blir presset til å velge bort behandling av pasienter.

– Det åpenbare motivet er stram økonomi. Derfor må helseministeren nå slutte å skyve ansvaret bort fra seg, og erkjenne at hun og regjeringen har tatt et økonomisk strupetak på landets sykehus, sier Jensen til TV 2.

Les også: Fylkeslegen hevder sykehuset ble varslet om triksing i høst
Knuts klage avdekket sykehusskandalen

Pasientene i fokus

Hun presiserer at hun ikke unnskylder Sykehuset Asker og Bærum og Helseforetaket Vestre Viken HF for mistanke om triksing, men står fast på at regjeringen må bevilge mer penger slik at sykehusene får gjort jobben sin.

– Det må være en klar beskjed til sykehusene om at man skal behandle flest mulig pasienter, sier Jensen med adresse til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Strøm-Erichsen sier til NTB at helseforetakene tar saken alvorlig.

– Jeg hadde møter med Helse Nord og Helse Midt-Norge mandag, og begge disse foretakene tar dette alvorlig, sier hun.

Les mer: Strøm-Erichsen: – Helseforetakene tar saken alvorlig

Går gjennom 3700 journaler

Sykehuset Asker og Bærum har varslet at de skal gå gjennom 3700 pasientjournaler for å finne ut hvor mange som ikke har fått behandling i henhold til tidsfristen.

Jensen frykter at flere sykehus har trikset på tilsvarende måte for å spare penger.

– Mange av landets sykehus har den samme vanskelige økonomiske situasjonen. Da går det utover pasientene, sier Frp-lederen.

Les også: Dette er dataprogrammet som kan endre og utsette timeinnkallinger på sykehusene

Kan rydde opp

Opposisjonspolitikeren forventer nå at regjeringen tar ansvar og gir mer penger til landets sykehus. Ifølge Jensen er det nemlig ikke for sent.

– Situasjonen i Asker og Bærum er alvorlig. Men den kommer på et tidspunkt hvor regjeringen kan rydde opp – dersom de ønsker det.