TENKER SVENSK: Nav vil ha en nettbankløsning hvor foreldre kan fordele foreldrepenger, permisjonsdager og arbeidsdager selv, slik som i Sverige.  (Foto: Alexander Vestrum/NTB)
TENKER SVENSK: Nav vil ha en nettbankløsning hvor foreldre kan fordele foreldrepenger, permisjonsdager og arbeidsdager selv, slik som i Sverige. (Foto: Alexander Vestrum/NTB)

Stadig flere anmeldt for trygdemisbruk

I fjor anmeldte Nav 1435 personer for bedrageri av totalt 159 millioner kroner. Det er omtrent 10 prosent flere enn året før.

Økningen skal skyldes at stadig flere anmeldes for bedrageri med attføringsytelser. I 2009 ble 443 personer anmeldt, 34 prosent flere enn i 2008.

Risikerer fengsel

– Det er alvorlig at personer som får bistand til å gjennomføre attføringstiltak samtidig svindler til seg penger, skriver arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en pressemelding.

En tredel av de som er anmeldt for bedrageri med attføring er anmeldt for så store beløp at de risikerer fengsel dersom de blir dømt.

Åtte saker som omhandler attføring dreier seg om beløp over 500.000 kroner. Andre sanksjonsformer kan være betinget fengsel, samfunnsstraff og forelegg.

Systematisk svindel

I dag jobber Nav med å utrede mistanker rundt 90 personer knyttet til 31 ulike arbeidsgivere. I 2009 ble 17 personer anmeldt for bedrageri, knyttet til ti virksomheter. Flere av disse arbeidsgiverne er anmeldt for medvirkning.

– Vi avdekker stadig mer systematisk svindel og vil ha et større fokus på denne typen saker. Det er spesielt alvorlig at profesjonelle aktører som arbeidsgivere bidrar til å gjøre svindelen mulig, opplyser Saglie.

I 2008 ble 1299 anmeldt for trygdesvindel av totalt 155 millioner kroner.

(©NTB/TV 2)