GRANSKING: Flere tusen journaler er nå under granskning. (Foto: TV 2 )
GRANSKING: Flere tusen journaler er nå under granskning. (Foto: TV 2 )

Knuts klage avdekket sykehusskandalen

Ble ikke innkalt til kontroll. Les brevet som startet granskingen her.

Det var klagen fra 71 år gamle Knut som utløste skandalefunnene ved Asker og Bærum Sykehus, hvor det nå er mistanke om triksingen med ventelistene.

Ble ikke kalt inn

Han ville gi ledelsen beskjed om at han fant det for dårlig at sykehuset hadde unlatt å kalle ham inn til kontroll etter en operasjon. Ifølge reglene skulle han vært på kontroll tre måneder etter operasjonen.

Fordi han ikke ble kalt inn, var det heller ingen som oppdaget kreften som hadde utviklet seg til 3. stadium. Klagen han skrev til sykehusledelsen og til pasientombudet førte mandag til politianmeldelse av sykehuset.

LES OGSÅ: Helsetilsynet anmelder Sykehuset Asker og Bærum

– Jeg visste ikke at det hadde slikt omfang. Jeg er litt skjelven nå, sier 71 år gamle Knut. Han ønsker ikke å vise ansiktet sitt, fordi han har dårlig erfaring med å si fra om systemfeil fra tidligere.

Men nå er han glad for at han skrev brevet, som utløste en gransking av sykehuset.

– Jeg har oppnådd det jeg ville. Nå skjer forhåpentligvis ikke dette igjen. Det er jo ikke så farlig med meg, men det er jo pasienter med farligere diagnoser som kan ha lidd under denne feilen.

LES HELE BREVET FRA KNUT HER

Anmelder sykehus og foretak

– Vi ser alvorlig på saken, og det er derfor vi anmelder saken, sier Petter Schou, Fylkeslege i Oslo og Akershus. Han frykter at det kan være en omfattende sak. Spørsmålet er om noen i ledelsen har godkjent jukset.

Han sier til TV 2 Nyhetene at de vet hvem som praktisk står bak endringene i innkallelsen, men at det gjenstår å finne ut hvem som har oppfordret til - eller godkjent endringene.