Claes Joachim Olsson (22) hadde tjenestegjort sammen med stabiliseringsstyrken i Afghanistan siden desember. (Foto: Forsvaret)
Claes Joachim Olsson (22) hadde tjenestegjort sammen med stabiliseringsstyrken i Afghanistan siden desember. (Foto: Forsvaret)
Vognføreren kjørte en stormpanservogn av denne typen da veibomben gikk av. (Foto: Arkivbilde)
Vognføreren kjørte en stormpanservogn av denne typen da veibomben gikk av. (Foto: Arkivbilde)

Claes Joachim (22) ble drept av veibomben i Afghanistan

Det var den norske soldaten Claes Joachim Olsson som ble drept av en veibombe i Ghowrmach-distriktet mandag morgen.

Olsson var fra Gressvik utenfor Fredrikstad i Østfold fylke, skriver forsvaret i en pressemelding. Han tilhørte Telemark bataljon der han hadde tjenestegjort siden september 2008. Han startet sin tjeneste i Forsvaret i januar 2007.

– En dyktig og godt likt soldat

Norske styrker var på vei ut på patrulje sammen med afghanske styrker da panservognen med de norske soldatene kjørte på en veibombe. Olsson omkom, mens de to andre norske soldatene i panservognen ble såret.

Olsson ankom Afghanistan sammen med stabiliseringsstyrken i desember 2009. Han blir omtalt som en dyktig soldat:

– Det er noe av det verste som kan skje, at vi mister en av våre soldater. Olsson var en dyktig soldat, som vi nå sørger over, sier fungerende sjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, kontreadmiral Trond Grytting.

Olssons medsoldater beskriver ham som omgjengelig, pliktoppfyllende og sosial. Han var lett å bli kjent med og fikk fort tillit blant kollegaene sine.

Olsson var vognfører på panservognen, som var av type CV9030-stormpanservogn. Dette er det best pansrede kjøretøyet Forsvaret har i Afghanistan.

Telemark bataljon

22-åringen som døde tilhørte infanterienheten fra Telemark bataljon. Han og rundt 40 andre soldater var på vei for å møte soldater fra den afghanske hæren for å gjennomføre felles patruljer i området. Ifølge forsvaret var enheten Olsson tilhørte en svært godt trenet avdeling.

Medsoldatene blir nå ivaretatt.

– Stor sorg

«Det var med stor sorg jeg mottok meldingen om at vi i dag mistet en soldat på oppdrag i Ghowrmach, Afghanistan», skriver forsvarssjef Harald Sunde i en pressemelding.

Videre skriver han: «Mine tanker og min dype medfølelse går først og fremst til familien og de nærmeste som i dag har lidd et ubeskrivelig tap. Jeg tenker også på soldatene som ble skadet, avdelingen som har mistet et verdifullt medlem, på medsoldatene som har mistet en venn og på alle norske soldater i Afghanistan som nok en gang blir minnet på oppdragets alvorlighet»

Tøffere hverdag for soldatene

Bomben gikk av om lag fire kilometer sørøst for Ghormach, et område som er preget av problemer med opprørere og kriminelle.

Det siste året har hverdagen for norske soldater i Afghanistan blitt mye mer dramatisk. Bare den siste måneden har nordmenn vært involvert i 15 skuddvekslinger.

Ifølge Forsvarets operative hovedkvarter er dette mer enn dobbelt så mange trefninger som det forutgående halvåret til sammen. Forsvaret tror en av årsakene til de dystre tallene er at den norske styrken nå oppsøker opprørerne mer aktivt.