SOLDAT DØDE: En norsk stormpanservogn ble rammet av en veibombe i Ghowrmach-distriktet nord i Afghanistan.  (Foto: Arkivbilde)
SOLDAT DØDE: En norsk stormpanservogn ble rammet av en veibombe i Ghowrmach-distriktet nord i Afghanistan. (Foto: Arkivbilde)

Norsk soldat drept i Afghanistan

Døde etter å ha kjørt på en veibombe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 22 år gamle soldaten døde i et bombeangrep under et oppdrag nord i Afghanistan mandag.

– Jeg kan bekrefte dødsfallet. Vi er nå i gang med varsling av de pårørende, sier major Hanne Olafsen til TV 2 Nyhetene.

Forsvarets pårørendetelefon: 800 89520

Nordmannen døde da kjøretøyet han satt i kjørte på en veibombe.

– Norske styrker var på vei ut på patrulje sammen med afghanske styrker. På vei ut kjørte en av panservognene på en veibombe som eksploderte. I den situasjonen omkom vognføreren, mens to av de andre soldatene ble såret, bekrefter Jon Espen Lien, oberstløytnant ved Forsvarets operative hovedkvarter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vognføreren kjørte en stormpanservogn av denne typen da veibomben gikk av. (Foto: Arkivbilde)

Det var tre personer om bord i panservogna da bomben gikk av. Totalt var patruljen på 40 mann.

Urolig distrikt

Soldaten var vognfører på en CV9030-stormpanservogn, opplyser Forsvaret i en pressemelding. De to andre soldatene som satt i samme vogn ble lettere skadet.

Bomben gikk av om lag fire kilometer sørøst for Ghormach, et område som er preget av problemer med opprørere og kriminelle.

– Det har vært stor aktivitet av opprørsstyrker. Vi patruljerer området for å dempe denne aktiviteten, sier Lien.

Bomben var trolig nedgravd og utløst av en trykkplate.

– Ingen kjøretøyer er helt sikre i forbindelse med denne typen operasjoner. Noen ganger er det en tilfeldighet om det er et kjøretøy som tåler en slik eksplosjon som kjører på bomben eller ikke, sier Lien.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Telemark bataljon

Soldaten som døde tilhørte infanterienheten fra Telemark bataljon. Han og rundt 40 andre soldater var på vei for å møte soldater fra den afghanske hæren for å gjennomføre felles patruljer i området.

Soldatene blir nå ivaretatt. Styrker fra Maimana er sendt for å sikre skadestedet, opplyser Forsvarets operative felleskommando. Nærmeste pårørende til den omkomne er varslet.

Tøff hverdag

Det siste året har hverdagen for norske soldater i Afghanistan blitt mye mer dramatisk. Bare den siste måneden har nordmenn vært involvert i 15 skuddvekslinger.

Ifølge Forsvarets operative hovedkvarter er dette mer enn dobbelt så mange trefninger som det forutgående halvåret til sammen.

Forsvaret tror en av årsakene til de dystre tallene er at den norske styrken nå oppsøker opprørerne mer aktivt.

– Det kommer av at man er ute i provinsen og opererer i sikkerhetsoperasjoner i større grad enn hva man gjorde tidligere, sier Oberst Kurt Arne Gimre som er kontingentsjef for den norske styrken.

Det var ikke meldt om kamphandlinger eller uvanlig høyt trusselnivå i området og oppdraget ble ansett for å være rutinepreget.

Fortsetter operasjonen

Kontreadmiral Trond Grytting, funggerende sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, sier til Tv2nyhetene.no at operasjonen vil fortsette som normalt. Det var sørgedag på Reitan i dag, og flagget vaiet på halv stang utenfor hovedkvarteret.

HALV STANG: Flagget vaier på halv stang foran Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan utenfor Bodø. (Foto: Roy-Arne Salater/TV 2)