Passasjerene ble evakuert ut av Romeriksporten med et annet tog. (Foto: Lars H. Berge)
Passasjerene ble evakuert ut av Romeriksporten med et annet tog. (Foto: Lars H. Berge)

Slakter beredskapen etter togstans i tunnel

Passasjerer ble sittende over to timer i mørklagt tog før de ble evakuert.

Togstansen i Romeriksporten fører til sterk kritikk fra frustrerte pendlere, som mener det bør tas et krafttak for å få kollektivtrafikken på Østlandet ordentlig på skinnene.

Lars H. Berge mener i likhet med P4-profilen Kårstein Eidem Løvaas at togkaoset er blitt samfunnsproblem, ikke et samferdselsproblem.

Tok lenger tid enn opplyst

– Hvor er beredskapen når problemene oppstår, for de har jo vart en stund nå? Mens vi satt i toget, fikk vi beskjed om at vi ville være ute i løpet av ti minutter. Det tok en time i stedet, sier Berge til tv2nyhetene.no.

Blant passasjerene på toget som sto i mørket i over to timer var også Ole Kopreitan, trofast NSB-kunde og daglig leder i Nei til Atomvåpen.

Han er svært kritisk til hvordan NSB har taklet situasjonen.

– Vi er alle ute av toget nå, og ble evakuert av personell som kom gående med fosforpinner som man bruker på tivoli. Hva sier denne hendelsen om beredskapen til NSB? Hva ville skjedd dersom det hadde vært en brann, sier Ole Kopreitan til tv2nyhetene.no.

Skjønner kritikken

Jernbaneverket forstår passasjerenes frustrasjon, men sier at de må sette sikkerheten foran alt.

– Tre tog ble stående bak toget som fikk stans. De måtte fjernes før vi kunne kjøre inn et tog for å hente passasjerene på det havarerte toget. Her var det flere operasjoner som måtte gjøres i riktig rekkefølge, sier pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket til tv2nyhetene.no.

– Jeg forstår at ventetiden føltes lang for de som satt i toget, men jeg kan forsikre om at de som jobbet med denne saken, sto på så svetten silte, sier Korslund.

Klokken 13.20 opplyste Korslund at de var i ferd med å buksere toget som hadde fått stans ut av tunnelen.

Tvitret om togstans

Lars H. Berge brukte ventetiden til å tvitre om togstansen.

«Toget mangler strøm og sitter fast inne i Romeriksporten - hurra! Lurer på hvor lenge», skrev Lars H. Berge i den første meldingen, og postet en oppdatering en time senere:

«Skal snart ut å gå en tur i Romeriksporten, sammen med alle som nå er nesten to timer forsinket. Det er helt mørkt her.»

Vel ute av tunnelen «takket» han NSB for tre mørke timer inne i Romeriksporten.

Berge sier seg enig i kritikken fra Ole Kopreitan om kriseberedskapen, og legger til at togstans og forsinkelser ikke burde være nytt for NSB og Jernbaneverket.