Tog fast uten strøm inne i Romeriksporten

Fire tog sto fast i mer enn to timer inne i Romeriksporten i retning Oslo. Det første toget var helt mørklagt.

En teknisk feil førte til at toget fra Eidsvoll til Kongsberg ikke fikk strøm fra kjøreledningen. Toget gikk fra Eidsvoll klokken 8.24, og har siden klokken 9.15 stått fast i munningen av Romerikstunnelen på Oslo-siden.

Toget var helt mørklagt.

– Det er ikke noe lys her, annet enn fra mobiltelefonene våre. Men det er ikke spesielt kaldt, sier passasjer Guri Svindahl til Romerikes Blads nettutgave.

Vil medføre forsinkelser

Togstansen har ført til at også tre andre tog står fast i tunnelen. Det er et tog fra Flytoget, et intercitytog og et lokaltog.

– Vi forsøker nå å få de andre togene som har strøm, ut av tunnelen. Vi må kjøre alle tog via hovedbanen, og det vil medføre forsinkelser for de reisende, sier pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket.

Passasjerer som skal reise med Flytoget fra Oslo S til Gardermoen, trenger ikke å regne med store forsinkelser, sier kommersiell direktør Sverre Høven til tv2nyhetene.no.

– Noen tog må kjøre utenom Romeriksporten helt fram til Jernbaneverket har fått toget ut av tunnelen, men alle passasjerene som skal ut til Gardermoen prioriterer vi nå, sier Høven.

Kopreitan i toget

Blant passasjerene på toget som har stått i mørket i over to timer er Ole Kopreitan, trofast NSB-kunde og daglig leder i Nei til Atomvåpen.

Han er svært kritisk til hvordan NSB har taklet situasjonen.

– Vi er alle ute av toget nå, og ble evakuert av personell som kom gående med fosforpinner som man bruker på tivoli. Hva sier denne hendelsen om beredskapen til NSB? Hva ville skjedd dersom det hadde vært en brann, sier Ole Kopreitan til tv2nyhetene.no.

Tvitret om togstans

En av de andre passasjerne brukte ventetiden til å tvitre om togstansen.

– Toget mangler strøm og sitter fast inne i Romeriksporten - hurra! Lurer på hvor lenge, skrev Lars H. Berge i den første meldingen, og postet en oppdatering en time senere:

– Skal snart ut å gå en tur i Romeriksporten, sammen med alle som nå er nesten to timer forsinket. Det er helt mørkt her.

Vel ute av tunnelen «takket» han NSB for tre mørke timer inne i Romeriksporten.

Berge sier seg enig i kritikken fra Ole Kopreitan om kriseberedskapen, og legger til at togstans og forsinkelser ikke burde være nytt for NSB og Jernbaneverket.

– Hvor er beredskapen når problemene oppstår, for de har jo vart en stund nå? Mens vi satt i toget, fikk vi beskjed om at vi ville være ute i løpet av ti minutter. Det tok en time i stedet, sier Berge til tv2nyhetene.no.

Informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB sier at passasjerer på de berørte togene bør ta kontakt med NSB for å få oppfølging etter den dårlige opplevelsen.

(TV 2/NTB)