EVALG: Det vil bli mulig å stemme hjemme via internett i enkelte norske kommuner ved valget i 2011. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
EVALG: Det vil bli mulig å stemme hjemme via internett i enkelte norske kommuner ved valget i 2011. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Her kan du stemme fra sofakroken

I elleve kommuner får innbyggerne mulighet til å stemme fra sofakroken ved neste valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fire av kommunene skal også 16 og 17-åringer få lov til å delta i valget, som et forsøk på å øke valgdeltakelsen.

Her får du evalg

I fjor ble 56 kommuner invitert til å søke om å delta i fortsøket med elektronisk valg og 35 av disse ønsket å prøve.

Kommunaldepartementet har plukket ut Bodø (Nordland), Bremanger (Sogn og Fjordane), Drammen (Buskerud), Hammerfest (Finnmark), Mandal (Vest-Agder), Radøy (Hordaland), Re (Vestfold), Tynset (Hedmark), Vefsn (Nordland), Ålesund (Møre og Romsdal) og en av bydelene i Oslo som får delta i prosjektet.

– Min kommune er ikke med, så jeg får ikke anledning til å prøve, men om den hadde vært det tror jeg at jeg ville prøvd, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til tv2nyhetene.no.

Stem med angrerett

Den norske valgloven setter strenge krav til at valget skal være hemmelig og foregå uten utilbørlig påvirkning av andre.

– Vi mener vi ivaretar de strenge kravene i valgloven, sier Navarsete.

Forsøket med evalg gjennomføres ved at brukerne logger seg på med en egen e-id. Det vil være åpen kildekode, som gir mulighet for innsyn som vil redusere for at virus eller hackere skal kunne påvirke stemmegivningen.

Dersom en velger angrer seg på et tastetrykk på datamaskinen, innebærer forsøket med evalg angrerett.

– Man kan stemme med angrerett helt frem til valgdagen, og om man skulle angre seg på valgdagen kan man også reise til valglokalet og stemme på papir, sier Navarsete.

Økt deltagelse

I Hammerfest (Finnmark), Mandal (Vest-Agder), Re (Vestfold) og Ålesund (Møre og Romsdal) skal også 16- og 17-åringene få delta i evalget. Målsettingen til kommunaldepartementet er å øke valgdeltakelsen, som er lavere ved lokalvalg enn ved stortingsvalg.

– Vi håper og forventer at valgdeltakelsen vil gå opp, sier Navarsete til tv2nyhetene.no.

I disse kommunene skal det elektroniske valget foregå. (Foto: Regjeringen.no)