FOR SNILLE LEGER: Over halvparten av de spurte mener legene gir for lett sykmelding i Norge (Illustrasjonsfoto).  (Foto: /colourbox.com)
FOR SNILLE LEGER: Over halvparten av de spurte mener legene gir for lett sykmelding i Norge (Illustrasjonsfoto). (Foto: /colourbox.com)

Folk mener det er for lett å få sykmelding

Mer enn halvparten av de spurte synes det er for enkelt å få sykmelding i Norge.

52 prosent mener det er for lett å skaffe seg sykmelding. Blant Høyres og Frps velgere svarer to tredeler av de spurte at det er for enkelt å få sykmelding.

Det kommer fram i en meningsmåling Norstat har gjort for NRK.

Siv refser legene

Torsdag møter partene i arbeidslivet arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) for å drøfte det høye sykefraværet. Frp-leder Siv Jensen har allerede oppskriften klar.

– Vi har flere ganger sagt at dersom vi klarer å stramme inn legenes praksis med sykmeldinger, så vil sykefraværet gå ned. Jeg har registrert at legeforeningen stiller seg helt uforstående til dette. De bør gå litt i seg selv og prøve å finne fram til metoder slik at legene blir litt strengere med sin sykmeldingspraksis, sier Jensen.

LES OGSÅ: YS: – Sykelønnsordningen må endres hvis ikke fraværet går ned

– Må endres hvis ikke fraværet går ned

Høyre-leder Erna Solberg sier til at hovedproblemet i Norge er at det er for enkelt å forbli sykmeldt.

– De som har vært syke en stund, bør i større grad flyttes tilbake litt gjennom aktiv sykmelding og tilstedeværelse på jobben. For det er farlig å forbli i passivitet, sier hun.

Lederen for Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, Tore Eugen Kvalheim, mener at arbeidtakerorganisasjonene må åpne for en diskusjon om sykelønnsordningen, dersom sykefraværet ikke går ned.

– Vi må tørre å gå inn i dette hvis situasjonen skulle tilsi det. Ingenting må være uprøvd, sier Tore Eugen Kvalheim til TV 2.

Dermed kaster han en brannfakkel inn i sykelønnsdebatten.

(©NTB/TV 2)