nof (Foto: Privat)
nof (Foto: Privat)

– Puttet kreftpenger i egen lomme

Nå må forbundslederen møte i retten tiltalt for å ha tatt nærmere fire millioner kroner.

Høsten 2007 avslørte TV 2 hjelper deg hvordan nesten alle pengene som Norsk Omsorg Forbund samlet inn, forsvant før de nådde fram til kreftsyke barn.

Neste uke må mannen bak forbundet møte i retten. Han er tiltalt for å ha brukt nesten 4 millioner kroner av forbundets innsamlede midler.

– Hvis giverne hadde visst hvor lite som går til formålet hadde de trolig ikke gitt penger, sa Arnt Angell i Økokrim til TV 2 hjelper deg i 2007.

Les også: Lang ventetid på dyrt lys

Les også: 100.000 votter og hansker kalles tilbake

Neste uke må mannen bak forbundet møte i retten. Han er tiltalt for å ha brukt nesten 4 millioner kroner av forbundets innsamlede midler.

Småpenger til barna

Da TV 2 hjelper deg satte søkelyset på forbundet, ringte de til nesten 25.000 nordmenn hver eneste uke. De sa de samlet inn penger til kreftsyke barn, men bare småpenger kom de syke barna til gode.

TV 2 hjelper deg regnet seg fram til at av hver hundrelapp som ble gitt til forbundet, gikk bare seks kroner til kreftsyke barn. Tallet var et anslag basert på innsideinformasjon om driften og inntektene i årene 2004, 2005 og 2006.

Da ansatte begjærte forbundet konkurs, kom håndfaste tall for årene 2006 og 2007 på bordet. I løpet av disse to årene brukte forbundet bare 1,2 millioner på kreftsyke barn.

I samme periode samlet de inn hele 26 millioner kroner.

– Privat bruk

I tiltalen mot mannen står det at han urettmessig brukte 3.775.000 kroner av forbundets midler.

– Dette skjedde dels ved gjentatt privat bruk av et VISA-kort knyttet til NOFs bankkonto, og dels ved at penger ble overført fra forbundet til andre firmaer, for deretter å bli brukt til fordel for ham selv eller andre firmaer han ledet, står det i tiltalen.

Ga TV 2 skylden

Da mannen i februar 2008 ble siktet for underslag, hevdet han at det fantes en naturlig forklaring på overføringene fra Norsk Omsorg Forbund.

Via sin advokat ga han samtidig TV 2 hjelper deg skylden for at politiet slo til mot han og forbundet.

– Siste ukes hendelser var en direkte følge av tidligere reportasjer i TV 2. Det er vanskelig å se positive ringvirkninger av TV 2s reportasjer om påståtte uregelmessigheter rundt driften av Norsk Omsorg Forbund. De negative ringvirkningene er enklere å få øye på, skrev mannens advokat i et brev til TV 2 hjelper deg.

TV 2 hjelper deg har både i går og i dag prøvd å komme i kontakt med mannens advokat, men telefonoppringningene har ikke blitt besvart.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Drammen tingrett.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30