TOGPENDLER SER RØDT: Utspillet fra Hallgeir Langeland om å satse på jernbane i nord får togpendler og P4-profil Kårstein Eidem Løvås til å tenne på alle pluggene. (Foto: Scanpix/TV 2)
TOGPENDLER SER RØDT: Utspillet fra Hallgeir Langeland om å satse på jernbane i nord får togpendler og P4-profil Kårstein Eidem Løvås til å tenne på alle pluggene. (Foto: Scanpix/TV 2)

SV-Langeland vil ha jernbane til Kirkenes

– Jeg blir sint når jeg hører dette, sier togpendler og P4-profil Kårstein Eidem Løvaas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi ønsker jernbane helt nord til Kirkenes, men sannsynligvis er dette noe som må gå delvis. I første omgang er strekningen Narvik-Tromsø veldig aktuell, sier SV-politiker Hallgeir Langeland til Troms folkeblad.

Vil satse på jernbane i nord

Langeland og andre rødgrønne samferdselskollegaer er denne uken på besøk i Tromsø, og har flere møter der satsingen på Nord-Norgebanen står på timeplanen.

Under møtene diskuterer stortingspolitikerne potensialet for en jernbane i nord, og Langeland får ifølge avisen støtte fra Anne Marit Bjørnflaten (Ap) og Janne Sjelmo Nordås (Sp).

Utspillet fra Langeland blir tatt imot med vantro og sjokk av den profilerte P4-programlederen og togpendleren Kårstein Eidem Løvaas, som tirsdag møtte ledelsen i Jernbaneverket og NSB.

LES OGSÅ: Togtoppene møtte sinte togpendlere

P4-profil: – En fullstendig provokasjon

– Jeg blir sint når jeg hører dette. Det er et helt feil tidspunkt å komme med et slikt utspill, og er en fullstendig provokasjon mot de 40.000 menneskene som hver eneste dag rammes av togproblemene, sier Eidem Løvaas til tv2nyhetene.no.

P4-profilen mener at togkaoset som råder på Østlandet etterhvert er blitt så stort at det ikke lenger er et samferdselsproblem, men et samfunnsproblem, og ber Langeland tenke grundig over hvordan politikerne skal prioritere pengebruken fremover.

– Kan vi ikke først få en jernbane som virker, der det er jernbane, spør Eidem Løvaas, som sarkastisk legger til at det virker som om Langeland «tar mye tran».

Direktøren for NSB Persontog sa i forrige uke at det vil ta 30 år å løse togproblemene på Østlandet. Skal problemene løses, må det legges flere penger på bordet, ifølge Stein Nilsen.

Frp: – Dette er å lure velgerne

Andre nestleder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, Bård Hoksrud (Frp), rister på hodet over utspillet fra Langeland, og mener det er ganske frekt av det rødgrønne stortingsflertallet å signalisere en satsing på jernbane i nord, siden det ikke er satt av penger i Nasjonal transportplan til togsatsing i nord.

Han skjønner godt at togpendlerne på Østlandet blir forbannet av Langelands uttalelser.

– Med respekt å melde, er dette å holde velgerne for narr. Det viktigste nå er å få løst utfordringene vi allerede sliter med. Jernbanen skriker etter oppgradering, det trengs oppgradering av signalanleggene, noe som vil koste mellom 15 til 20 milliarder kroner, sier Hoksrud til tv2nyhetene.no.