JA TIL KAKE: Ikke noe problem å få lurt ut passordet fra svenskene.  (Foto: colourbox.com)
JA TIL KAKE: Ikke noe problem å få lurt ut passordet fra svenskene. (Foto: colourbox.com)

Byttet passord mot sjokoladekake

To av tre svensker oppga passordet sitt uten å nøle da de fikk en sjokoladekake som takk.

Det svenske magasinet PC för Alla bestemte seg for å teste ut hvor lett det var å få tak i folks passord. Iført pene klær og med penn og papir under armen stoppet de forbipasserende og spurte om de ville svare på noen spørsmål. I belønning skulle de få en sjokoladekake.

Uten å tvile

Om lag halvparten av de spurte takket ja til å delta i undersøkelsen, som ble fremstilt å være på vegne av en antivirusleverandør. De som gjennomførte undersøkelsen fortalte at målet var å forske på folks passordvaner.

23 av 34 oppga velvillig passordet sitt i undersøkelsen. Av disse var tolv kvinner og elleve menn. Passordene gjaldt både ulike betalingstjenester og forskjellige nettsamfunn. Og det var ikke bare passordene folk ga fra seg. Alle som ble spurt oppga fullt navn og hvilke nettsteder de hyppigst besøker.

De som står bak undersøkelsen mener folk ville gitt fra seg enda mer informasjon – om de var blitt spurt.

Skift ofte

Passordene kunne variere, fra et enkelt navn til mailadressen sammen med noen tall. Fellestrekket var at mange av passordene hadde en eller annen personlig tilknytningen til eieren, slik at det skulle være lettere å huske.

PC för Alla mener at passord burde inneholde både bokstaver og tall, og byttes ut jevnlig. Og ikke minst, de må ikke oppgis andre på forespørsel – ikke en gang i bytte mot en deilig kake.