KLAR FOR SKIFTE: Høyres gruppeleder i Skedsmo, Kjartan Berland håper Arbeiderpartiets regime snart er over.  (Foto: TV 2)
KLAR FOR SKIFTE: Høyres gruppeleder i Skedsmo, Kjartan Berland håper Arbeiderpartiets regime snart er over. (Foto: TV 2)

Mener 100 år med Ap er nok for Skedsmo

Arbeiderpartiet har styrt Skedsmo i 100 år. Men med vind i Høyre-seilene kan det bli skifte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skedsmo kommune i Akershus er en av kommunene der Arbeiderpartiet har styrt lengst.

Klar for skifte

Ved kommunevalget i 2007 gikk de borgerlige partiene til valg på regimeskifte i kommunen, men det holdt bare nesten.

– Sentrum valgte å gå til Arbeiderpartiet og SV, slik at det ikke ble regimeskifte i 2007, sier Høyres gruppeleder i Skedsmo, Kjartan Berland til tv2nyhetene.no. Nå er han klar for en ny valgkamp, som han håper vil sette stopper for Arbeiderpartiets sammenhengende styre i kommunen.

Kan få flertall

Gitt at partiene gjør et forholdsvis likt valg i alle kommunene som i 2007, har TV 2 beregnet hvordan kommunevalgbarometeret ville slått ut i flere av de store kommunene i dag.

I Skedsmo fikk Høyre og Fremskrittspartiet til sammen 44,7 prosent ved forrige valg, dagens beregninger viser at det ville gitt de to partiene flertall.

– Arbeiderpartiet har styrt denne kommunen sammenhengene i 100 år, så det er klart at det er sunt med et skifte også politisk, sier Berland.

LES OGSÅ: Høyre til himmels

Høyreflertall

Beregningene som er gjort i noen av de store kommunene med til sammen halvparten av innbyggertallet, viser at Høyre ville fått flertall Asker, Bærum, Oppegård, Sandefjord og Haugesund. I flere andre storkommuner vil Høyre bli største parti.

– Vi kommer til å samarbeide både med Frp og med sentrum, vi kommer til å samarbeide lokalt der vi får mest mulig gjennomslag for våre saker, sier Høyreleder Erna Solberg.

Høyre og Frp

Sammen med Fremskrittspartiet ville Høyre fått flertall i Fredrikstad (Frp størst), Skedsmo (Høyre størst), Ski (Høyre størst), Ullensaker (Frp størst), Drammen (Høyre størst), Larvik (Høyre størst), Tønsberg (Frp størst), Karmøy (Frp størst), Stavanger (Høyre størst), Sandnes (Høyre størst), Bergen (Høyre størst), Molde (Høyre størst), Ålesund (Frp størst) og Harstad (Høyre størst).

Med støtte også fra Kristelig Folkeparti ville Høyre og Fremskrittspartiet fått flertall i Moss (Høyre størst), Oslo (Høyre størst), Ringerike (Fremskrittspartiet størst), Kristiansand (Høyre størst). Dersom også Venstre er med samler de borgerlige partiene flertall i Lørenskog (Høyre størst), Porsgrunn (Fremskrittspartiet størst), Horten (Høyre størst), Skien (Fremskrittspartiet størst) og Arendal (Fremskrittspartiet størst).

Rødgrønne kommuner

Til sammenligning viser TV 2s beregninger at det ligger an til rødgrønt flertall med Arbeiderpartiet som største parti i Sarpsborg, Ringsaker, Gjøvik, Lillehammer, Kongsberg, Trondheim, Bodø, Rana, Tromsø. I Hamar ligger By- og bygdelista an til å bli størst.