BLID LEDER: Høyres Erna Solberg har grunn til å smile -  Høyre gjør det bra på meningsmålinger.  (Foto: Josefsen, Jon-Michael/Scanpix)
BLID LEDER: Høyres Erna Solberg har grunn til å smile - Høyre gjør det bra på meningsmålinger. (Foto: Josefsen, Jon-Michael/Scanpix)

Høyre til himmels på TV 2s kommunegallup

Høyre får toppnotering på TV 2s ferske kommunevalgbarometer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er kjempepositivt og jeg tror det gir alle Høyrefolk i landet lyst til å starte kommunevalgkampen med en gang, sier Høyre-leder Erna Solberg til tv2nyhetene.no.

På nivå med Willoch

Ikke siden Kåre Willochs glansdager har Høyre hatt høyere oppslutning ved kommunevalg. Det første kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2 viser at Høyre får 25,0 prosent, en fremgang på hele 5,7 prosentpoeng fra kommunevalget i 2007.

– Jeg er nesten redd for at listen nå blir lagt så høyt at alt annet blir oppfattet som et nederlag, sier Solberg.

Henter fra alle

Bakgrunnstallene viser at ingen andre partier har mer lojale velgere, og Høyre henter svært mange velgere som stemte både Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Venstre i 2009.

– Vi har mange markante, dyktige kommunepolitikere som er opptatt av å gjøre hvert enkelt lokalsamfunn i Norge til et bedre sted å bo i, sier Solberg. Målingen viser at Høyre puster Arbeiderpartiet i nakken i Oslo og Akershus, mens de to partiene er jevnstore på Sør- og Vestlandet.

– Jeg håper vi kan være større enn Arbeiderpartiet noen steder, vi har vel en god sjanse i noen av de største byene. Jeg kommer til å være veldig fornøyd om vi gjør et kommunevalg rundt dette, sier Solberg.

Knuser Frp

Mens Høyre fosser fram, står Fremskrittspartiet på stedet hvil fra forrige kommunevalg. Partiet får en oppslutning på 17,5 prosent, det samme som de fikk ved valget i 2007.

Selv om oppslutningen er langt lavere enn når velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved stortingsvalg, tangerer Fremskrittspartiet på denne målingen sitt beste kommunevalgresultat gjennom historien.

LES OGSÅ: Mener 100 år med Ap er nok for Skedsmo

Ap opp

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 31,9 prosent, en fremgang på 2,3 prosentpoeng fra kommunevalget i 2007. Ved de tre siste kommunevalgene har ikke Arbeiderpartiet maktet å krype over 30-prosentstreken.

Bakgrunnstallene viser at hver tredje velger som stemte på Sosialistisk Venstreparti ved høstens stortingsvalg, ville ha valgt Arbeiderpartiet ved et kommunevalg i dag. SV får en oppslutning på 6,1 prosent, en tilbakegang på 0,1 prosentpoeng fra kommunevalget i 2007.

Krise i sentrum

Alle de tre sentrumspartiene ligger an til å gjøre dårlige kommunevalg. Senterpartiet får en oppslutning på 6,4 prosent, en tilbakegang på 1,6 prosentpoeng fra kommunevalget i 2007. Et slikt valgresultat vil være Senterpartiets dårligste kommunevalg siden 1951, da de stilte på borgerlige felleslister i en lang rekke kommuner.

Kristelig Folkeparti får 4,9 prosent, en tilbakegang på 1,5 prosentpoeng fra kommunevalget i 2007, som var partiets så langt dårligste kommunevalg etter krigen. Venstre samler 3,6 prosent av de spurte, en tilbakegang på hele 2,3 prosentpoeng. Med et slikt resultat vil Venstre gjøre sitt dårligste kommunevalg noensinne.

Rødt og de andre

Partiet Rødt får en oppslutning på 2,3 prosent, en fremgang på 0,4 prosentpoeng fra kommunevalget i 2007 Et slikt resultat vil være det beste lokalvalget for partiet.

Andre partier og lister får en oppslutning på 2,1 prosent, en tilbakegang på 3,2 prosentpoeng fra kommunevalget i 2007. Mye av årsaken til den store tilbakegangen er lokale lister som får langt større oppmerksomhet i perioder rundt valg.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 967 personer i tidsrommet 4. – 10. januar 2009. Feilmarginen er +/- 1,4 – +/- 2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.