REDDER LIV: Norge er blant de beste i Europa når det gjelder organdonasjon.  (Foto: Siv Dolmen)
REDDER LIV: Norge er blant de beste i Europa når det gjelder organdonasjon. (Foto: Siv Dolmen)

Fikk fire nye organer

Jeg har diabetes, epilepsi og høyt blodtrykk, kan jeg være donor? Se hva ekspertene svarte nedenfor!

Hvorfor er det ikke donor-register i Norge, spør Bjørn Tore i nettpraten. Både Sverige og Danmark har register men de sliter med å få folk til å melde seg inn. Resten av svaret kan du lese nedenfor i nettpraten som pågår nå!

Donor eller ikke

Syv organer har vi mennesker som vi kan gi bort. Men er du egentlig klar over hvor viktig det er å bestemme seg for om du ønsker å være donor eller ikke?

Det er faktisk du som bestemmer dette selv, men det er viktig å snakke med familien og pårørende om det. Det er tross alt de som eventuelt må formidle videre ditt standpunkt.

Troels Mathisen fikk nytt hjerte, lunger og lever da han var 19 år.
Troels Mathisen fikk nytt hjerte, lunger og lever da han var 19 år.

Nytt hjerte, lunger og lever

En som var heldig for 12 år siden var Troels Mathisen. Troels ble født med cystisk fibrose, han ble alvorlig syk av kronisk leverbetennelse og lungeinfeksjon i tillegg til diabetes. Han var på venteliste for transplantasjon som 18 åring og ventet ett år. I 1998 fikk han transplantert hjerte, lunger og lever.

Lever normalt liv i dag

Troels har siden den vellykkede transplantasjonen levd normalt, ja til og med litt over gjennomsnittet, forteller han. - Jeg står telemark og driver med elvepadling og har til og med endt opp med både samboer og stasjonsvogn i Bærum.

102 donasjoner er ny rekord

Organdonasjon og organtransplantasjon har blitt utført i Norge siden 1969, da fikk en person transplantert nyrer. I 2009 ble det utført 429 organtransplantasjoner i Norge.

Stiftelsen Organdonasjon skrev tidligere i januar i år at en milepæl er passert i norsk organdonasjons historie. 102 donasjoner i 2009, og 429 organtransplantasjoner var også en økning fra 2008. Stiftelsen arbeider for at riktig og god informasjon er tilgjengelig. Blant annet tilbyr de et gratis undervisningsopplegg for videregående skoler.

Levertransplantasjon ved visse typer kreft

Overlege og transplantasjonskirurg ved Rikshospitalet, Aksel Foss, forteller at de nå i økende grad utfører transplantasjon av lever ved visse typer kreft, både som ledd i forskning og som videreutvikling av eksisterende behandlingsopplegg. - Dette gir håp til pasienter som tidligere ikke har hatt gode behandlingsalternativer, forteller han.

Aksel Foss kommer i studio sammen med Troels Normann Mathisen.

Dessverre dør mange i donorkø

Organdonasjon har gitt nytt liv til mer enn 8 400 pasienter siden 1969. Men fordi det er for få donorer dør dessverre mange i donorkø.

Flere må fylle ut donorkort og snakke med sine nærmeste. Donorkort finner man på apoteket eller på nettsidene til Stiftelsen organdonasjon. www.organdonasjon.no

Les svarene fra nettpraten nedenfor!