Slik situasjonen er nå kan vi ikke si at 110 sentralen for Finnmark har en fullgod løsning for den samisktalende del av befolkningen, mener Gerd Isaksen, leder for den fylkesdekkende sentralen i Hammerfest. (Foto: Scanpix)
Slik situasjonen er nå kan vi ikke si at 110 sentralen for Finnmark har en fullgod løsning for den samisktalende del av befolkningen, mener Gerd Isaksen, leder for den fylkesdekkende sentralen i Hammerfest. (Foto: Scanpix)

Ambulansesjåfører sovner bak rattet

Enorme mengder med overtidstimer gjør at sjåførene sovner mens de kjører. Det skaper frykt blant brukerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ambulansesjåfører i Øst-Finnmark jobbet seg opp til godt og vel 600 overtidstimer i fjor. En arbeidsøkt fører fort med seg en tilbakelagt strekning på mellom 200 - 250 mil, melder nrk.no.

Det tilsvarer kjørestrekningen Finnmark-Oslo.

Sovner kjørende

Flere av de ansatte sier at belastningen på jobb er så stor at de har gjennomført turer de faktisk ikke husker i ettertid. Noen innrømmer også å ha sovnet bak rattet i fart.

Ambulanseansatt Magne Hansen ved avdeling Vadsø har ikke like mange overtidstimer som flere av hans kollegaer. Han påpeker at det er sjåføren sitt eget ansvar å ta seg hvilepauser når de trenger det.

– Hvis vi er så trøtte at vi ikke kan kjøre, er det bare å stoppe bilen. Det er vi som sjåfør som er ansvarlige, sier Hansen til nrk.no.

Forstår folk blir redde

Klinikksjef i Helse Finnmark, Grete Bru, kjente ikke til saken før i går.

– Jeg jobber nå for fullt med saken for å finne ut hvor mye overtid der er snakk om. Det er klare retningslinjer i arbeidsmiljøloven som vi skal forholde oss til. Den type arbeidstid det er snakk om her kommer ikke på tale, sier Bru til tv2nyhetene.no

Hun fortstår at situasjonen generer frykt blant brukerne.

– Jeg beklager til alle brukere av tjenesten. Å få noe slikt presentert i media, gjør at folk føler seg utrygge. Det er fullstendig uakseptabelt.

Kan ikke avkrefte at sjåførene ikke sovner under utrykningene

Siden saken er så fersk har ikke Bru på nåværende tidspunkt skikkelig innsikt i saken.

– Det er helt forferdelig. Jeg kan ikke med sikkerhet si at sjåførene ikke har sovnet under selve utrykningene.

– Det skal bli satt en stopper for dette umiddelbart, det lover jeg, sier Bru.