Utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømmer beslutningen om å utestenge journalister i Iran.  (Foto: Erlend Aas/SCANPIX)
Utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømmer beslutningen om å utestenge journalister i Iran. (Foto: Erlend Aas/SCANPIX)

Støre: – Israel bryter folkeretten

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kom med sterk kritikk av Israel under sitt besøk i Midtøsten mandag.

Spesielt kritisk er utenriksministeren til Israels flere tiår lange okkupasjon av palestinske Øst-Jerusalem.

– Vi anerkjenner ikke den israelske annekteringen av Øst-Jerusalem. Norge er bekymret for utviklingen, sier Støre.

Misliker utviklingen

Han mener at utviklingen de siste månedene vil gjøre det vanskeligere for palestinerne og israelerne å komme i gang med nye og reelle fredsforhandlinger.

– Husutkastelser, husødeleggelser, separasjonsbarrieren og etableringen av stadig nye bosettinger er i ferd med å endre Øst-Jerusalems befolkningssammensetning og geografi, sier utenriksministeren.

Stenges ute fra sykehus

Siden Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har det vært drevet en bevisst politikk som har gått ut på å fortrenge den arabiske makten i byen. Den ene israelske lederen etter den andre har gjort det klart at ingen fredsavtale vil innebære at israelerne gir fra seg kontrollen over den okkuperte delen av byen.

Mandag besøkte utenriksminister Jonas Gahr Støre det norskstøttede sykehuset Augusta Victoria i Øst-Jerusalem. Sykehuset er bygget for å betjene den palestinske befolkningen på Vestbredden og Gaza. Men de israelske barrierene har medført at bare en liten del av befolkningen faktisk har tilgang til sykehuset.