Omfattende nødhjelp må organiseres i Haiti. Fremdeles råder kaos i det jordskjelvrammede landet. (Foto: HO/REUTERS)
Omfattende nødhjelp må organiseres i Haiti. Fremdeles råder kaos i det jordskjelvrammede landet. (Foto: HO/REUTERS)

Norsk teltleir på vei til Haiti

Den norske teltleiren som skal huse hjelpearbeidere, var mandag på vei til Haiti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et fly med personell og noe utstyr hadde mandag morgen kommet fram til Santo Domingo i Haitis naboland Den dominikanske republikk.

Kan huse 300 hjelpearbeidere

– De andre flyene med selve teltleiren står nå på en av naboøyene. Vi venter på tillatelse for å lande på flyplassen i Haiti, sier senioringeniør Jørn Atle Moholdt i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til NTB.

Den norske forsendelsen er en del av en fellesnordisk leir som til sammen har rom til 200-300 hjelpearbeidere.

Dette blir basen hvor personellet skal bo og bruke som arbeidsplass for å organisere hjelpearbeidet framover. Leiren har sovetelt, kjøkken og spiserom, sanitæranlegg, kontor og oppholdsrom.

Les også: Slik kan du støtte Haiti

Kan stå klar om tre dager

– FN må nå få oversikt over situasjonen. Vi er forberedt på at det kan komme en ny henvendelse. Da vil vi ha klar en leir med plass til 60-70 mennesker, sier Moholdt.

Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta før teltleiren er på plass.

– Når vi får utstyret fram, vil det ta to-tre dager å få satt den opp. Ideelt sett kan leiren være klar i midten av uken, sier Moholdt.

Lang reise

Lastebiler med 25 tonn utstyr kjørte i helgen fra Sivilforsvarets lokaler på Starum sør for Gjøvik til Örebro i Sverige. Derfra gikk lasten videre med fly i retning Haiti.

– Det er litt kaotisk å få utstyret inn. Det er fortsatt ikke særlig god kapasitet på flyplassen. Vi kan ikke gjøre annet enn å vente, sier Moholdt.

Det er FN-medarbeidere som skal bo i leiren. I dag bor mange i små, provisoriske telt. Leiren vil gjøre det lettere å organisere hjelpearbeidet, og også styrke sikkerheten for mannskapene.

– Denne gangen venter vi at leiren blir stående lengre enn seks uker. Da vil man lære opp lokalbefolkning og lokale FN-ansatte som overtar driften. Selve leiren blir dermed donert bort, sier Moholdt.

Felles nordisk operasjon

Innkvarteringsleiren er den største nordiske fellesoperasjonen som er gjort innenfor dette feltet. Sju nordmenn reiste med flyet for å delta i operasjonen.

Nordmennene skal ha øremerkede roller i etableringen av leiren. Det er brannmenn, helsepersonell og andre.

Det norske bidraget til leiren i Haiti skjer på oppfordring fra Verdens matvareprogram. Leiren ivaretas gjennom Norwegian Support Team, som ligger under Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. (©NTB)

Se flere bilder fra Haiti: