NY NHO SJEF: John G. Bernander (Foto: SCANPIX)
NY NHO SJEF: John G. Bernander (Foto: SCANPIX)

NHO vil ha normerte sykmeldinger

Berrnander vil fremme krav når forhandlingene om en ny IA-avtale innledes til uken.

– Det er fullt mulig å se på de ulike virkemidlene som er tatt i bruk i Sverige. Noen blåkopi av en svensk pakke blir det ikke snakk om å innføre i Norge. Vi får ikke karensdager, og sykelønnen blir heller ikke rørt, sier Bernander til NTB.

Les også: 1 av 3 kjenner trygdesnytere

Fordomsfri

Han mener man må se fordomsfritt på forskjellige redskaper for å nå målet om redusert sykefravær og ikke gå i vranglås bare Sverige blir nevnt.

– En eller annen form for normert sykmelding bør innføres. Det vil gi Nav et redskap til å fylle den påtenkte rollen som portvakt mellom lege og pasient. Dessuten må dialogmøtene etter seks måneders sykmelding komme i gang. Dette fungerer overhodet ikke, sier Bernander.

Les også: Statsministeren inviterer deg til dugnad

Møtes Torsdag

Torsdag møtes staten, LO og NHO til forhandlinger om en revidert avtale om inkluderende arbeidsliv (IA).

Bernander mener det er handlingsrom for nye tiltak, selv om arbeidsgiverne har frabedt seg nye kostnader og statsminister Jens Stoltenberg har garantert fortsatt full lønn under sykdom.

– Vi må bli flinkere til å få flere bedrifter med i ordningen, særlig blant små og mellomstore. Og vi kommer ikke utenom å se på legepraksisen, der vurdering av restarbeidskraft nesten ikke blir gjort i dag, sier NHOs administrerende direktør. (©NTB)