DØDE AV VAKSINEN: I Sverige har H1N1 vaksinen ført til det første dødsfallet, bekrefter en talsmann for det svenske Legemiddelverket.  (Foto: Michael Buholzer)
DØDE AV VAKSINEN: I Sverige har H1N1 vaksinen ført til det første dødsfallet, bekrefter en talsmann for det svenske Legemiddelverket. (Foto: Michael Buholzer)

Norge avbestiller svineinfluensavaksine

Sparer rundt 200 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske helsemyndigheter har blitt enige med vaksineprodusenten GlaxoSmithKline om å kjøpe 2,8 millioner færre doser svineinfluensavaksine.

– Vi er tilfreds med at vi i forståelse med produsenten har kommet fram til en ordning som gjør det mulig å redusere vårt vaksineinnkjøp med 30 prosent, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Én dose er nok

Grunnen til at Norge vil kjøpe inn mindre av vaksinen er at det ser ut til at én dose er nok for de aller fleste. I utgangspunktet hadde Norge forpliktet seg til å kjøpe 9,4 millioner doser, nok til å tilby alle nordmenn to doser.

Staten sparer rundt 200 millioner på kuttet i vaksineinnkjøpene.

Dekker 80 prosent

Så langt har kommunene mottatt nok vaksine til å dekke rundt 80 prosent av befolkningen. Folkehelseinstituttet skal vurdere hvor store lagre som er nødvendig å beholde.

Når denne vurderingen er gjort, blir det også klart om Norge kan gi bort mer enn de 940.000 dosene som er lovet bort til Verdens helseorganisasjon. (©NTB)