MULIGENS ULOVLIG: Forbrukerombudet gransker nå om antibac.org har drevet ulovlig reklame. (Foto: antibac.org forside)
MULIGENS ULOVLIG: Forbrukerombudet gransker nå om antibac.org har drevet ulovlig reklame. (Foto: antibac.org forside)

Sprer frykt i ulovlig reklame

Har du mottatt en sms fra Antibac. org? Denne kan være ulovlig sendt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nettstedet antibac.org har de siste ukene sendt ut reklamemeldinger til flere mottakere som nå undres hvorfor de fikk meldingene, melder avisa Dagbladet.no.

I SMS-meldingen står følgende:

«Myndighetene har varslet økt spredning av svineinfluensa rundt nyåret. Ta dine forholdsregler. Send ANTI til 2128, for øvrig informasjon antibac.org.»

Nå reagerer forbrukerombudet på reklamekampanjen. Ifølge forbrukerombudet er det ulovlig å sende ut reklamemeldinger både i form av mail og SMS, med mindre mottaker har gitt samtykke til dette.

Uvanlig mange klager

Forbrukerombudet har mottatt uvanlig mange klager fra provoserte mottakere av reklamemeldingen.

– Antallet klager vi har fått inn, tyder på at denne tekstmeldingen har nådd mange. Erfaringsmessig vet vi at klageprosenten i denne type saker er minimal i forhold til antall henvendelser totalt. Så med tanke på det unormalt høye antall klager, må omfanget være svært stort, sier Sverre Åril, juridisk rådgiver i Forbrukerombudet til db.no.

Åril opplyser også om at ombudet fredag sender et brev til selskapet, hvor de redegjør for klager, sanksjoner og lovbrudd. Og at de vil benytte seg av sanksjoner dersom antibac.org ikke kan dokumentere for nødvendig samtykke fra mottakere.

Dårlige vilkår

Rådgiveren påpeker at nettsidens vilkår strider imot markedsføringsloven og at vilkårene ikke er synlig nok. Nedenfor ser du et utdrag fra vilkårene:

Ved å bestille gjennom vår nettside, samtykker du i at vi, eller eksterne partnere, kan bruke ditt mobilnummer i overtakstert sms-markedsføring.

Sjefen for nettstedet, Jan Morten Bringsverd, innrømmer at de ikke har oversikt over hvem de har sendt til, og sier at meldingene ble sendt ut ved en feil.

Bringsverd beklager hendelsen og sier at han ikke vil fortsette med nettsiden uten å endre retningslinjene for hvordan en legger opp informasjonstjenester på nett.

Ble sendt ut ved en feil

I beklagelsen på antibac.org står følgende:

«Grunnet teknisk svikt ble det nylig sendt ut en reklamekampanje til mobilnummer som ble randomgenerert og med i vår distribusjonsliste. Denne sms utsendelsen hadde en meldingstekst som var påtenkt å sendes i tidsrommet desember 2009 til en eksisterende kundemasse. Har du mottatt sms fra oss og ikke har vært medlem i vår nyhetsliste, beklager vi dette på det sterkeste. Mottaker av feilsendt melding har IKKE blitt belastet for denne sms. Vi er på ingen måte tilknyttet til www.antibac.no»

Kemetyl, som står bak antibac.no, har mottatt flere klager fra mottakere som tror de står bak meldingene.

Kemetyl er opptatt av å forklare at de ikke har noen forbindelse med antiba.org.