karl 1 (Foto: tv2/erik manshaus)
karl 1 (Foto: tv2/erik manshaus)

Angsten preget hverdagen for skuespiller Karl Sundby

- En forferdelig lidelse, forteller han.

Den allsidige skuespilleren opplevde for noen år tilbake en livskrise hvor angsten preget hverdagen.

- Angst er en uhyggelig følgesvenn, det er som å ha høydeskrekk på bakken. Angst er panikk, du løper fra deg selv, vanskelig å beskrive hva det er, men det er en forferdelig lidelse, forteller skuespilleren.

-Klarte ikke se folk i øya

Karl Sundby har jobbet som skuespiller i over tretti år. Da angsten tok over hverdagen fortsatte han å jobbe, selv om det var utfordrende å prestere maksimalt på scenen.

Fulgte angsten deg på scenen?

- Ja selvfølgelig, den blir en følgesvenn. Jobben ble som et maraton, gjorde sikkert ikke så veldig bra forestillinger i den perioden.

På det verste klarte jeg ikke å se motspillerene mine i øya når vi var på scenen, det ble for privat, måtte se dem i panna, forteller Karl Sundby.

Angsten gjorde også at du fikk tvangstanker?

- Ja, angsten i sitt vesen er sånn at den frister deg til å gjøre det omvendte av det du vil.

Når jeg skulle på scenen og f.eks lese et dikt fikk jeg lyst til å gjøre det omvendte, fikk obskøne tanker, ble redd jeg skulle dra ned buksa eller gjøre noe annet uanstendig i stedet. Må jo le av det i dag - for det var jo helt sinnsykt!

karl-2 (Foto: tv2)
karl-2 (Foto: tv2)

Hver dag denne uken handler det om "Menn og psykisk helse" i God morgen Norge. I morgen møter du presten Even Sundby som sliter med depresjoner.

Mer info om mental helse, klikk her.

Hjelpetelefonen 116 123 (gratis telefontjeneste)

Tøff barndom

Den erfarne skuespilleren mener at årsaken til at han fikk smake på angst og fortvilelse i sin midtlivskrise er sammensatt. Men har legger ikke skjul på at en tøff oppvekst på Oslos østkant har gitt han en del dårlig bagasje i livet.

- Foreldra mine var jækla ålrighte folk de, men de hadde noen skyggesider som jeg helt klart betaler for i voksen alder.

Sundby vokste opp i en taterfamilie som flyttet mye rundt. De hadde dårlig råd, faren drakk og hjemmet var preget av uro.

- Jeg var et snilt og vennlig lite vesen som barn. Lærerne likte meg selv om oppførselen min ikke alltid var bra. Jeg banna mye og gikk rundt med et sinne jeg hadde med hjemmefra.

-Faren min var en sånn person som mente at dersom jeg ikke spilte fiolin som en mester når jeg var seks år - ja, så var det ikke noe vits i! Kunne jeg ikke male og imponere som femåring, ja, så var det ikke noe vits i! Sånn sett kom jeg aldri igang med gode prosesser, forteller Sundby.

Impulsiviteten reddet ham fra angsten

Sundby forteller at han utfordret angsten ved å søke det skapende i seg og ved å være impulsiv.

- Angsten kan bare være et sted av gangen så ved å være impulsiv og gjøre ting som ikke er planlagt, så klarer den ikke å følge med og vil slippe taket. Evnen til å være impulsiv gjorde meg fri!

Det blir som en duell - mellom angsten og meg. Og når jeg vant den kampen følte jeg meg suveren. Og den følelsen er fruktbar.

karl-3 (Foto: tv2/ espen aarebrot-heiestad)
karl-3 (Foto: tv2/ espen aarebrot-heiestad)

Åpen og frekk

Sundby mener det er viktig å slå ihjel alle tabuene rundt psykisk helse. Selv mener han at angsten har gjort ham sterker - og mer frimodig.

- Jeg har gått mer i dybden av meg selv, funnet min skapende kraft på en annen måte. Jeg har blitt sterke, større, flinkere og frekkere, smiler Sundby.