Port au Prince (Foto: Gerald Herbert/AP)
Port au Prince (Foto: Gerald Herbert/AP)

– Regjeringen og myndighetene i Haiti er totalt fraværende

Politiet i Haiti kjører rundt i stor fart og skaper farlige situasjoner i stedet for å hjelpe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s reporter Elin Sørsdahl er i Haitis hovedstad Port-au-Prince og forteller om dramaet som utspiller seg etter det dødelige jordskjelvet tirsdag.

Hjelpearbeidet er foreløpig lite organisert og det hersker anarki over den katastroferammede byen.

Se Sørsdahl rapportere fra Haiti i videovinduet øverst i saken

– Det er kaotisk, faktisk mer kaotisk enn da jeg kom i går for da var folk mer preget av apati. Det er masse folk i gatene og de går hvileløst rundt. Det ligger fortsatt lik i gatene, nå begynner det å komme fluer og det lukter kraftig. Det er anarki og lite organisert hjelpearbeid, sier Sørsdahl.

Les også: Her starter jordskjelvet i Haiti

Mangler utstyr for å grave

– Ligger det fortsatt skadde personer i ruinene som de ikke har klart å grave frem?

– Det gjør det etter det vi hører her. Det foregår veldig lite graving i ruinene og grunnen til det er at det ikke finnes utstyr eller folk som kan drive dette kompliserte arbeidet. Det er noen familiemedlemmer som forsøker å grave med fingrene, men stort sett så virker folk apatiske. Kampen for å få vann og mat er så stor at folk ikke har ork eller kapasitet til å begynne å grave etter folk de kanskje tror ligger i ruinene.

Port-au-Prince (Foto: PATRICK FARRELL/AP)
Port-au-Prince (Foto: PATRICK FARRELL/AP)

– Folk blir aggressive

Det er fortsatt en desperat mangel på medisiner, mat og vann i Haiti.

– Det er jo tusenvis som er hjemløse. Det finnes ingenting i butikkene her, og etter hvert så vil behovet for mat og vann bli enda mer prekært. Da blir også folk mer aggressive og det har vært meldt om skyting. Det er altså fare for at det blir opptøyer i hovedstaden på grunn av den vanskelige situasjonen.

Les også: Røde Kors: Opptil 50.000 døde i Haiti

Det er fullstendig kaos og politiet hjelper lite til. Haiti trenger desperat hjelp utenfra for å organisere hjelpearbeidet.

– Regjeringen og myndighetene er totalt fraværende. Politifolk kjører heller rundt i stor fart og skaper farlige situasjoner enn å sørge for at byen er noenlunde trygg. Haiti er helt avhengig av å få hjelp utenfra for å organisere dette vanskelige hjelpearbeidet. Under normale omstendigheter er dette et land som overhodet ikke fungerer og som trenger hjelp av FN rett og slett for å styre. Nå er situasjonen svært vanskelig.

Les også: 36 FN-ansatte funnet døde i ruinene

Vanskelige forhold for legene

Småbarn som har mistet foreldrene sine løper rundt og roper på mor og far.

– Det er mange barn som har mistet foreldrene sine. Venner og familie forsøker å ta vare på disse barna. Vi ser også scener der det er opprettet små medisinske hjelpestasjoner. Det er altså svært vanskelige forhold for de få legene som er her.

Se Sørsdahls reportasje fra Haiti:

374610