LETER ETTER OVERLEVENDE: Fremdeles ligger det overlevende i ruinene etter det kraftige jordskjelvet som rammet Haiti tirsdag. (Foto: HO/REUTERS)
LETER ETTER OVERLEVENDE: Fremdeles ligger det overlevende i ruinene etter det kraftige jordskjelvet som rammet Haiti tirsdag. (Foto: HO/REUTERS)

36 FN-ansatte funnet døde i ruinene

Fremdeles er 150 FN-ansatte savnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FNs fem etasjers høye hovedkvarter i Haiti kollapset under jordskjelvet tirsdag. 36 personer er funnet omkommet i ruinene.

Talsmann David Wimhurst for FN-styrken i Haiti, MINUSTAH, bekrefter at 19 militære, fire politibetjenter og 13 sivile FN-ansatte er funnet døde i ruinene.

– Trist nok må vi belage oss på å finne enda flere døde, sier Wimhurst.

Den sivile lederen for FN i landet, Hedi Annabi, er fremdeles savnet. Haitis president René Préval sa onsdag at Annabi var funnet død, men opplysningene er ikke bekreftet fra FN.

Men noen blir også hentet levende ut av ruinene. Torsdag ble den estiske livvakten Tarmo Joveer hentet ut fra det kollapsede hovedkvarteret, etter å ha ligget nesten to døgn i ruinene.

Reddet ut i live

Generalsekretær i FN, Ban Ki-moon, fortalte torsdag at en person var reddet ut i live fra FNs hovedkvarter på Haiti. Han omtalte det som et lite mirakel midt i elendigheten.

Fremdeles letes det etter rundt 100 personer som sannsynligvis ligger begravet i ruinene. I tillegg er rundt 50 andre FN ansatte savnet andre steder i landet, melder nyhetsbyrået AP.

Assisterende generalsekretær, Edmond Mulet, ankommer hovedstaden Port-au-Prince torsdag kveld for å lede FNs arbeid og koordinere det internasjonale hjelpearbeidet.

– Opptil 50.000 døde

Røde Kors anslår at mellom 45.000 og 50.000 mennesker har mistet livet etter jordskjelvet som målte 7,0 på Richters skala.

– Ingen vet presist, og ingen kan bekrefte et tall på omkomne. Vår organisasjon tror at mellom 45.000 og 50.000 mennesker har omkommet. Vi tror også at tre millioner mennesker er berørt over hele Haiti, enten som skadde eller hjemløse, sier Victor Jackson, assisterende landkoordinator for Røde Kors i Haiti.

50.000 DØDE: Røde Kors sier at hele 50.000 kan ha omkommet etter jordskjelvet i Haiti. (Foto: JUAN BARRETO/AFP)
50.000 DØDE: Røde Kors sier at hele 50.000 kan ha omkommet etter jordskjelvet i Haiti. (Foto: JUAN BARRETO/AFP)

Onsdag sa presidenten i Haiti at mellom 30.000 og 50.000 fryktes omkommet, mens statsminister sa at tallet på døde kunne være over 100.000.

Les også: Nordmann savnet i Haiti

– Døde ligger i gatene

TV 2s reporter Elin Sørsdahl er i hovedstaden Port-au-Prince. Hun forteller om meget sterke scener som møter hjelpearbeiderne når de ankommer den ruinlagte byen.

– Tusenvis av mennesker bor ute. Enten er de husløse etter jordskjelvet eller så er de redde for nye skjelv eller at husene skal kollapse. Kaos, anarki og apati preger hovedstaden. Det ligger døde mennesker langs flere veier, blant annet tellet jeg over 30 døde sykepleierelever utenfor en høyskole. Flere av dem var gravide, sier Sørsdahl.