CLINTON KOORDINERER: På Haiti råder Hillary Clinton over 2000 soldater som skal bistå i redningsarbeidet. (Foto: TV 2)
CLINTON KOORDINERER: På Haiti råder Hillary Clinton over 2000 soldater som skal bistå i redningsarbeidet. (Foto: TV 2)

USA sender 2000 soldater til Haiti

Utenriksminister Hillary Clinton har et stort apparat til rådighet på Haiti, men fremdeles har en ikke kommet skikkelig i gang med redningsarbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs utenriksminister Hillary Clinton har avlyst en lengre reise i Oceania for å koordinere innsatsen for Haiti etter det voldsomme jordskjelvet som rammet øystaten tirsdag. Skjelvet målte syv på Richters skala.

– En katastrofe

USA sender skip, transportfly og 2000 soldater til Haiti.

– Dette er en katastrofe som vi fremdeles ikke vet omfanget av og vi vil møte store utfordringer i vårt forsøk på å spre nødhjelpen, sa Clinton under en pressekonferanse torsdag.

Også Bill Clinton, som er FNs spesialutsending til Haiti, ber nå verden hjelpe det kriserammede landet.

– Det tragiske er at vi ikke har peiling på hvor mange som har omkommet. De stedene vi normalt ville tatt kontakt med for å finne av det, er selv hardt rammet av skjelvet. Presidentpalasset ble skadet er et eksempel, og flere folkevalgte er savnet, forteller Bill Clinton.

Så mange som tre millioner mennesker er trolig berørt av den verste naturkatastrofen i Haiti på 200 år.

Få tegn på redningsarbeid

Selv om en enorm internasjonal hjelpeinnsats er i ferd med å dras i gang, er det få tegn på noe som helst organisert redningsarbeid, og ingen tunge maskiner til å rydde ruiner, eller sykebiler eller brannbiler er å se, skriver NTB.

Utenlandske journalister og hjelpearbeidere som allerede er på plass melder om en stadig mer desperat situasjon. Folk søker fortvilet etter overlevende i ruinene av sammenraste hus og graver med hender og det lille de har av spader og stokker.

Norge bidrar

Torsdag ble det kjent at Norge gir 40 millioner norske kroner til Haiti for å bidra til hjelpearbeidet. Røde Kors mottar sju millioner kroner som skal gå til å etablere et feltsykehus.

Generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende, leder den norske delegasjonen, som skal drive det mobile sykehuset sammen med Canadas Røde Kors.

– Vi sender kirurger, anestesileger og annet helsepersonell som både skal ta seg av de skadde og jobbe forebyggende mot spredning av epidemier, sier Brende.

Men den største mottakeren av de norske pengene er FN.