Spion2
Spion2

Slik avslører du mobilspionen

Det er ikke lett, men det er mulig. Slik ser du om noen overvåker mobilen din.

– Det er utrolig krenkende å bli utsatt for noe slik, sier Datatilsynets Ove Skåra til TV 2 hjelper deg.

Les også: Frykter spionkonkurser

I løpet av få minutter kan din telefon bli forvandlet til en spion som lar andre vite nesten alt om deg. De som legger inn spionprogrammet kan høre alt du sier, også når telefonen ikke er i bruk. De kan også lese dine SMS-er og e-poster, samt se hvor telefonen befinner seg.

I videovinduet over kan du se TV-reportasjen om mobilspionene.

Vanskelig å oppdage

– Et spionprogram er nærmest umulig å oppdage. Det er jo hele poenget med programmet. Når du har installert det, skal det være usynlig for brukeren, sier Dag Arne Jerstad i sikkerhetsselskapet F-Secure til TV 2 hjelper deg.

Det er likevel mulig å avsløre at din telefon blir overvåket.

Vi har samlet de beste rådene fra to av de fremste eksperter på området. Kommandørkaptein Vidar Kristiansen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Dag Arne Jerstad i F-Secure.

1. Sjekk mobilregningen. Programmene overfører informasjon fra din telefon. Viser mobilregningen uvanlig mye datatrafikk, kan det være et tegn på at du er overvåket. Uvanlig mange SMS-er kan også være et tegn, da enkelte program sender info -SMS-er fra din telefon til den som overvåker.

2. Følg med på batteriets levetid. Programmene går nærmest kontinuerlig i bakgrunnen på din telefon, og tapper derfor batteriet.

3. Legg telefonen inntil en høyttaler. Hvis noen overvåker din telefon vil telefonen bruke mobilnettet på samme måte som når du er i en telefonsamtale. Når telefonen bruker mobilnettet vil du kunne høre signalforstyrrelser i høyttaleren telefonen ligger ved siden av. Er telefonen i samtalemodus vil du som oftest høre en sammenhengende forstyrrelse.

4. Legg inn et antivirusprogram. Antivirusprogram hindrer at spionprogrammene blir installert. Samtidig vil spionprogram som allerede er installerte bli oppdaget.

Selger bidrar med råd

Ett av de utenlandske firmaene som selger spionprogram, bidrar også med et råd. Et råd som kan hindre at du blir overvåket.

– Ikke lån bort telefonen din til noen du ikke stoler på, skriver firmaet i en e-post til TV 2 hjelper deg.

Et annet godt råd er å legge inn oppstartskode på telefonen. En slik kode gjør at ingen som ikke kjenner koden får brukt telefonen.

Dermed får de heller ikke installert spionprogram.

Nye telefoner utsatt

Det er nye, såkalte smarttelefonene, som er mest utsatt for spionasje. Dette er telefoner med åpne operativsystem det er mulig å skrive kode for.

– Eldre telefoner er relativt beskyttet mot slike spionprogram, sier Jerstad i F-Secure.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30