AKUTTMOTTAK: Kontoret til Leger Uten Grenser har for øyeblikket blitt gjort om til akuttmottak etter jordskjelvet som rammet Haiti. (Foto: Leger Uten Grenser)
AKUTTMOTTAK: Kontoret til Leger Uten Grenser har for øyeblikket blitt gjort om til akuttmottak etter jordskjelvet som rammet Haiti. (Foto: Leger Uten Grenser)

Nordmann savnet i Haiti

En nordmann er meldt savnet etter det kraftige jordskjelvet på Haiti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En norsk mann i 60-årene, som er på reise i Haiti, er meldt savnet av familien, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Cecilie Willoch, til tv2nyhetene.no.

Ifølge VG Nett var det mannens sønn som meldte faren savnet etter at han ikke kom i kontakt med ham etter jordskjelvet. Den savnede skal være fra Arendal og har tidligere arbeidet i Haiti. Han er nå på ferie i området.

Familien var sist i kontakt med ham kort tid før jordskjelvet.

Siden han ble meldt savnet, har UD forsøkt å oppnå kontakt med ham.

– Vi har prøvd å ringe ham, men kommunikasjonen med Haiti er vanskelig ettersom telefonnettet der delvis er brutt sammen, sier Willoch.

Kartlegger nordmenn

Det er et lite antall nordmenn i Haiti. Det pleier å være få nordmenn som oppholder seg på Haiti, og de fleste er tilknyttet norske eller internasjonale organisasjoner.

Onsdag kveld hadde UD vært i kontakt med flere av nordmennene i den kriserammede hovedstaden Port-au-Prince.

– Vi har fått kontakt med de aller fleste, enten direkte eller indirekte, sier Willoch. Hun vil ikke opplyse om hvor mange de fortsatt ikke har fått kontakt med.

Det er uvisst om mannens bosted i Haiti er rammet av skjelvet.

Norge har ingen ambassade i Haiti, som i stedet dekkes av ambassaden i Venezuelas hovedstad Caracas.

Ifølge UD har heller ingen av de mange norske hjelpeorganisasjonene med tilknytning til Haiti kontaktet myndighetene her hjemme om medarbeidere som er rammet av skjelvet.

Verste på 200 år

Jordskjelvet hadde sitt episenter vest for Carrefour, rundt 16 kilometer sørvest for hovedstaden Port-au-Prince, opplyser det amerikanske geologisenteret.

Skjelvet skjedde like før klokken 23 norsk tid tirsdag kveld. Det hadde en styrke på 7 og ble etterfulgt av 13 etterskjelv, sju av dem med en styrke på over 5.

Les også: Filmet jordskjelvet i Haiti: – Dette er verdens undergang

Dette er det kraftigste jordskjelvet som har rammet det fattige landet på over 200 år.

Skjelvet har etterlatt et land i ruiner, der uttallige bygninger er rast sammen. Landets statsminister Jean-Max Bellrive frykter at så mange som 100.000 personer kan være omkommet.

USA dro onsdag i gang en massiv militær og sivil hjelpeinnsats for Haiti samtidig som flylaster med redningsarbeidere og forsyninger var på vei fra hele verden, deriblant et feltsykehus fra Norge.

– Døde ligger langs veien

TV 2s reporter på stedet, Elin Sørsdahl, forteller om hvilke scener som møter hjelpearbeiderne når de ankommer den ruinlagte byen.

– Det er sterke scener fra gatene her. Tusenvis av mennesker bor ute. Enten er de husløse etter jordskjelvet eller så er de redde for nye skjelv eller at husene skal kollapse. Kaos, anarki og apati preger hovedstaden. Det ligger døde mennesker langs flere veier, blant annet tellet jeg over 30 døde sykepleierelever utenfor en høyskole. Flere av dem var gravide, sier Sørsdahl.

Frustrasjon

Redningsarbeidet er ikke kommet ordentlig i gang. Det er enormt behov for alt i fra mat til medisiner og kommunikasjonslinjene er nede.

– Det er ikke mulig å komme ut verken på telefon eller via internett fra hovedstaden. Jeg snakket med en nødshjelpskoordinator som var svært frustert over de vanskelige kommunikansjonsforholdene her, og hvor mye dette sinket redningsarbeidet, forteller Sørsdahl.