trond giske kjell inge røkke (Foto: Scanpix)
trond giske kjell inge røkke (Foto: Scanpix)

Røkke og Giske er forsonet

Milliardæren Kjell Inge Røkke blir en viktig samarbeidspartner for næringsminister Trond Giske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det slår statsråden selv fast etter et tre timer langt møte med Røkke i Shanghai. Han mener at Staten og Røkke nå er forsonet.

– Jeg mener vi har all grunn til å ha et godt samarbeid, så nå bør vi legge det som skjedde i fjor bak oss og se framover, sier Giske til TV 2 Nyhetene.

Opposisjonen skeptisk

Begeistring i Kina, men på Stortinget er stemningen mer avmålt. Skandaleavtalen med Røkke skulle vært reforhandlet for lenge siden, mener Per-Kristian Foss.

– Det er på tide at det settes sluttstrek for denne saken nå, og at Stortinget får seg forelagt de endringer i aksjonæravtalen som skal til for at Staten ikke nok en gang blir lurt i en konflikt med Røkke, sier Foss.

Det var daværende næringsminister Dag-Terje Andersen som selv, og uten eksterne eksperter, avtalte med Røkke Statens kjøp av Aker-aksjer, en avtale mange mener Aker brukte for å dumpe selskaper Røkke ikke lenger ville ha. Foss håper at Trond Giske nå ikke lager avtaler med Røkke uten eksperthjelp.

– Staten opptrådte usendvanlig dumt, og uten særlig faglige råd. Det regner jeg med ikke gjentar seg, sier Foss.

LO er fornøyd

Men LO-leder Roar Flåthen er glad. Både Trond Giske og Røkke er LO's nære allierte.

– Har du oppmuntret Giske til å bli venner igjen med Røkke?

– Nei, men LO har ikke lagt skjul på, heller ikke under Akers-triden, at vi mener at dette felles eierskapet er viktig. Derfor er vi opptatt av at det skal være en god dialog mellom eierne, sier Flåthen til TV 2.