SYKEFRAVÆR: Magnus Marsdal i Manifest analyse jobber for tiden med sykefravær.
SYKEFRAVÆR: Magnus Marsdal i Manifest analyse jobber for tiden med sykefravær.

Marsdal slakter Hagens «friskelønn»

Magnus Marsdal mener sykefraværet i Norge er naturlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sykefravær er en het politisk sak for tiden. En rekke politikere med Jens Stoltenberg i spissen har flagget kampen mot sykefraværet som en sentral sak.

NHO-sjef John G. Bernander har sagt at legene bør strammes opp,og Stein Erik Hagen har lansert forslaget om å belønne folksom faktisk kommer på jobb.

Siv Jensen fikk mye oppmerksomhet for sitt utspill om at «alle kjenner noen» som har tatt seg en tredagers sykmelding fordi det er så godt å ligge under dyna.

Les også: 1 av 3 kjenner trygdesnytere

– Ikke faktabasert

Magnus Marsdal, utreder i Manifest analyse, jobber for tiden med et prosjekt hvor han blant annet studerer langtidsfravær. Han mener debatten er preget mer av synsing enn av fakta.

– Denne typen umoralsk skoft som trekkes fram i media nå, er et forsvinnende lite tema i forhold til det det virkelig handler om, som er nedsliting av arbeidskraft og ikke minst et arbeidsliv der det ikke er plass til alle, sier Marsdal til TV 2 Nyhetskanalen tirsdag.

Les mer: Truer med skatteøkning mot sykefravær

Naturlig sykefravær

Han viser til forskning som blant annet SSB står bak og sier at fraværet i Norge i dag er naturlig.

– Det er ingen tvil om at med så mange kvinner og eldre som vi har sysselsatt, så har vi svære grupper i arbeidslivet som har et helt annet behov for sykefravær enn menn på 30. Det er veldig robuste sammenhenger mellom å ta inn dem i arbeidslivet og at fraværet går opp totalt. I SSB sitter de ikke og synser på dette, sier Marsdal.

Les også: Åseral har landets laveste sykefravær

Slakter Hagens forslag

Stein Erik Hagens forslag om på belønne de som er friske, kaller han meningsløst.

– Den sektoren der fraværet øker mest, er tunge pleieyrker innen helse og omsorg. Det er jo særlig helsefagarbeidere, de som mater og steller våre eldre hver dag, som har tung fraværsøkning. Det er eldre kvinner, kanskje over 55 år, som har vært 20-30 år i det yrket. Og der er det ikke noen vits i å komme med noen kroner ekstra når ryggen er kaputt, sier Marsdal.

Les også: Stoltenberg om Hagens forslag: – Feil fokus