FRAKTES TIL LEGEVAKTEN: Ifølge Begravelsesbyråenes forum skal flere begravelsesbyrå den siste tiden ha fått beskjed om å ta med avdøde til legevakten, fordi legene som er på jobb ikke har tid til å reise ut for å skrive dødsmelding. (Foto: TV 2)
FRAKTES TIL LEGEVAKTEN: Ifølge Begravelsesbyråenes forum skal flere begravelsesbyrå den siste tiden ha fått beskjed om å ta med avdøde til legevakten, fordi legene som er på jobb ikke har tid til å reise ut for å skrive dødsmelding. (Foto: TV 2)

Begravelsesbyråene må ta med lik på legevakten

Begravelsesbyråene sliter med å få leger til å fylle ut dødsmeldingen.

Når en person dør her i landet skal det fylles ut en dødsmelding. Dersom dødsfallet har skjedd hjemme er det fastlegen eller en lege fra legevakten som fyller ut en slik dødsmelding.

– Legen skal komme til dødsstedet og man skal ha en syning. Legen har også et ansvar for eventuelt å tilkalle politiet hvis avdøde døde alene, sier leder i Begravelsesbyråenes forum avd. Oslo til TV 2 Nyhetene.

Les også: Begraver døde uten dødsmelding

Ofte er det begravelsesbyråene som først kommer til stedet når pårørende har varslet om et dødsfall i hjemmet.

– Tar for lang tid

TV 2 Nyhetene har vært i kontakt med en rekke begravelsesbyråer den siste tiden. Byråene hevder de ofte må vente lenge før lege er på stedet, og at dette skaper utfordringer for jobben de skal gjøre.

Ifølge Begravelsesbyråenes forum skal flere begravelsesbyrå den siste tiden ha fått beskjed om å ta med avdøde til legevakten, fordi legene som er på jobb ikke har tid til å reise ut på denne typen oppdrag.

– Det at man i Oslo og i storbyene i noen tilfeller og kanskje oftere og oftere får beskjed om å ta med seg avdøde til et legekontor eller ned til legevakten hvor en lege da krabber inn i bårebilen for å faktisk bekrefte dødsfallet. Slik kan vi ikke ha det, sier Schee.

Avviser praksis

Legevakten i Oslo sier de ikke kjenner til at dette har skjedd.

– Det er vi helt ukjent med, det er ikke registrert at det har skjedd på legevakten så langt som vi kan få undersøkt, sier direktør ved legevakten i Oslo, Endre Sandvik til TV 2 Nyhetene.

– Så begravelsesbyråene farer med usannheter her?

– Ja, dette er helt ukjent for oss. Liket skal synes av en lege før det skal flyttes, sier

Svineinfluensa

Legevakten innrømmer likevel at det i perioder kan ta tid før lege kan møte til syning.

– Syning av lik har en annenprioritet i forhold til andre alvorlige sykdommer. I perioder med for eksempel svineinfluensa så kan det gå noen timer før vi kommer hjem til den det gjelder, sier Sandvik.