pedersen
pedersen

Halvveis opptur for Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet klarer ikke å hente tilbake alle velgerne de tapte på bråket rundt biodieselsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser den første målingen TNS Gallup har laget for TV 2 i år.

– Frykter ikke

Arbeiderpartiet går mest fram på målingen med 3,2 prosentpoeng til 31,8 prosent. Fremgangen er sammenlignet med sjokktallet 28,6 som partiet fikk på desembermålingen, etter et av de største gallupfallene i historien.

Les Kjetil Løsets blogg; «Er Ap på vei opp?»

Fremgangen på januarmålingen er bare drøyt halvparten så stor som nedturen etter biodieselbråket på hele seks prosentpoeng.

– Jeg frykter ikke at vi er varig skadet, men samtidig så må vi nok lære en del av de saken vi hadde i høst og ikke gjøre de samme tingene om igjen, sier nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen til tv2nyhetene.no.

Bakgrunnstallene viser at mens mange av Arbeiderpartiets velgere satt på gjerdet i desember, ville noen flere av dem ha stemt på partiet i dag.

Les også: Sjokktall for Jens

Borgerlig flertall

Et valg i dag ville gitt Arbeiderpartiet 57 mandater, sju færre enn de fikk ved valget i september.

Sosialistisk Venstreparti får en oppslutning på 6,6 prosent (- 1,6) og Senterpartiet 5,4 prosent (- 0,3). De to småpartiene i regjeringen ville fått henholdsvis 12 (+ 1) og 10 (- 1) mandater.

Samlet ville de rødgrønne regjeringspartiene fått 79 mandater på Stortinget, og dermed mistet flertallet de fikk ved valget i september.

Like store

Mens Fremskrittspartiet får en oppslutning på 22,7 prosent (- 0,4), får Høyre støtte fra 22,0 prosent av de spurte (- 0,8).

– Det er litt lenge til neste valg, det er tre og et halvt år enda, men jo bedre vi gjør det sammen, jo større sannsynlighet for borgerlig regjering etter neste valg, sier Høyre-leder Erna Solberg til tv2nyhetene.no.

Et valg i dag ville gitt de to partiene på høyresiden 79 mandater, like mange som de rødgrønne regjeringspartiene.

– Jeg skal være veldig forsiktig med å spå hvordan vi vil gjøre det på målingene utover i året, men jeg er optimist på å få tilslutning i fortsettelsen på prosjektet vårt, sier Helga Pedersen (Ap)

Høyre-leder Erna Solberg mener derimot at målingen viser at velgerne har fått nok rødgrønn politikk.

– Først og fremst betyr vel dette resultatet her at de rødgrønne ikke må gå rundt å tro at alle velgere er enige i politikken deres, velgerne sier at de først og fremst bør ta et kursskifte til høyre, sier Solberg.

Bakgrunnstallene viser at ingen partier har mer lojale velgere enn Høyre.

Smått i sentrum

Kristelig Folkeparti får en oppslutning på 5,2 prosent (+ 0,5), mens Venstre får 3,3 prosent (- 0,3). Det ville gitt KrF 9 mandater, mens Venstre ville kommet inn med et mandat på Stortinget.

Tar vi med Senterpartiet som var det tredje partiet i Kjell Magne Bondeviks sentrumsregjering (1997-2000) har sentrumspartiene nå en samlet oppslutning på 13,9 prosent og ville fått 20 mandater på Stortinget.

Om målingen

Rødt får en oppslutning på 2,0 (+ 0,7), noe som ville gitt partiet et mandat fra Oslo. Andre partier og lister får til sammen 1,0 (- 1,0), hvorav De Grønne utgjør 0,3 prosent.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer i tidsrommet 4. – 10. januar 2010 blant et tilfeldig utvalg på 967 personer. Feilmarginen er +/- 1,4 – 2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.