Motivet for drapet er ukjent, men den antatte gjerningsmannen har tilstått det han er siktet for.
Motivet for drapet er ukjent, men den antatte gjerningsmannen har tilstått det han er siktet for.

Oda ble henrettet

15-årige Oda Moe i Skaun ble utsatt for en ren henrettelse. Sør-Trøndelag tingrett fant ingen fomildende omstendigheter og idømte 18-åringen 16 år i fengsel.

Forsvarerens ønsker om å ta hensyn til ung alder og Aspergers syndrom hos 18-åringen ble ikke tatt til følge.

Drapet framstår som en rasjonell, overlagt handling, der den 18årige mannen utmerket godt visste konsekvensene av det han gjorde.

Dødsangst

- Oda Moe må ha kjent dødsangst, kanskje i så mye som ti minutter, sa dommer Knut Almaas i Sør-Trøndelag tingrett idag.

Drapsmannen har først slått henne ned bakfra mens hun drev med øvelsesskyting på travbanen, for deretter å prøve å kvele henne. Etter at Oda var død ble kroppen hennes skjendet seksuelt.

Retten karakteriserte dette som et overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Og dommen ble altså avsagt i tråd med aktors påstand; 16 år.

Se nyhetsinnslag: (artikkelen fortsetter under).

374101

Tilsto

18-åringen avleverte en uforbeholden tilståelse, svært detaljrik sådan, og på den måten gjorde han saken lettere for både etterforskningen og familien til Oda. Forsvarer Torfinn Svanem vektla dette i sin prosedyre, og mente at både ung alder, tilståelsen og Aspergers syndrom burde gi seg utslag i straffutmålingen.

Ingen betydning

Retten kom fram til at Aspergers syndrom i dette tilfellet er til stede i svært svak grad, og at den unge mannen ikke kan påberope seg dette som en slags forklaring på drapet og den seksuelle skjendingen.

Det var etter et kaffeselskap hos besteforeldrene en søndag ettermiddag i november i fjor at 18-åringen kjørte hjem i sin egen bil mens han "drømte om" å drepe. Han var gjennom ulike drapsmetoder, så som kvelning, skyting og giftmord. Han hadde i lengre tid gått med tanken om å drepe og undret seg over hvordan det ville føles å ta et liv.

Oda lett offer

Mannen vurderte Oda fra nabolaget som et lett offer, han sendte henne en sms om hun ville bli med på travbanen og øvelsesskyte. Svaret kom nesten umiddelbart.

Imens pakket han remedier som var ment å skulle ta livet av Oda.

Mens Oda sto med ryggen til og skjøt, slo han henne ned og deretter fullførte han sin målrettede handling.

Oda Moe ble bare 15 år.