natteliv (Foto: Colurbox)
natteliv (Foto: Colurbox)

Frykter fylla i kulden

Legevakten er bekymret for at kombinasjonen kulde og alkohol vil føre til alvorlige skader i helgen.

Oslo legevakt behandler daglig pasienter som har pådratt seg frostskader. Nå advarer legevakten alle som skal ut på byen i helgen.

– Ikke oppmerksom på kulden

– På manges vegne er vi nå bekymret for at en drikker seg full og ikke riktig har kontroll over hvor mye man har drukket, og som resultat ikke blir så oppmerksom på hvordan man blir påvirket av kulden, forteller seksjonsoverlege Harald Vallgårda ved Oslo legevakt til TV 2 Nyhetene.

Natteravnene i Oslo frykter kombinasjonen høyt alkoholinntak og sprengkulde kan få alvorlige konsekvenser.

– Skrekkeksemplet er kanskje at man har vært på et utested og blitt uenig med garderobepersonalet om hvilken som er ens egen jakke, og derfor blir surrende rundt utenfor utestedet uten jakke på, sier leder Harald Norbom i Natteravnene til TV 2 Nyhetene.

Trapper opp innsatsen

Lørdag kaller Natteravnene inn samtlige frivillige og håper de kan redde liv i kulden.

– Vi har utstyrt oss med varme drikkevarer, pledd og slike ting, og er forberedt på å kjøre folk til legevakten hvis det er påkrevd. Men vi er også i dialog med andre humanitære tiltak som kan tilby husly i kulda, sier Norbom.

Pass på røyken

Legevakten anbefaler utelivsfolket å begrense alkoholinntaket og stumpe røyken.

– Når du røyker trekker blodkarene seg i fingre, øreflipper og nese seg sammen og blodsirkulasjonen blir dårligere, og man blir fortere kald, sier Harald Vallgårda ved legevakten.

I klesveien er det ull som gjelder.

– Kle deg i varme klær – skjerf, hansker, lue og noe varmt på føttene. Det er disse kroppsdelene som avgir mest varme, sier Vallgårda.