Forsker Torstein Solhøy mener nær 80 prosent av all brunsnegl dør av kulde nå. (Foto: Scanpix/UIB)
Forsker Torstein Solhøy mener nær 80 prosent av all brunsnegl dør av kulde nå. (Foto: Scanpix/UIB)

Gladnyhet til hageeiere: Nå dør brunsneglen

Ekstremkulda er ikke bare negativ. Den forhatte brunsneglen fryser nemlig i hjel i hopetall nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hageeiere kan sannsynligvis se fram til en uvanlig hyggelig vår og sommer i år. Ifølge flere forskere tar kulda nå livet av enorme mengder brunsnegl.

– Med kulda nå og litt tørt vær i mai kan hele 80 prosent av all brunsnegl i Norge være dø før sommeren, fastslår forsker Torstein Solhøy til tv2nyhetene.no.

Kulde og tela dreper

Den ekstreme kuldeperioden hele landet har opplevd siden midten av desember har allerede tatt livet av mengder med brunsnegl.

– Kulda tar knekken på de aller fleste nå. I tillegg vil mange av brunsneglene som ikke dør av kulda rett og slett tørke ut fordi tela gradvis pumper kroppen dens for vann, forklarer Solhøy som til daglig er førsteamanuensis innen snegl- og jordbunnsdyr ved biologisk institutt ved universitetet i Bergen.

Over hundre millioner snegler dør

Antallet brunsnegl i Norge er aldri fastslått, men tommelfingerregelen er at det kan være opptil 30. - 50.000 snegler på ett mål.

– Det finnes helt sikkert flere hundretalls millioner brunsnegl i Norge og det betyr at minst hundre millioner fryser ihjel nå, bekrefter Solhøy.

De langsomste dør først

Den danske forskeren Stine Slotsbo har gjennom flere forsøk påvist at brunsneglene dør hvis de blir utsatt for minus tre grader over en periode.

– Vi har tidligere trodd at de døde av frost, men det stemmer ikke, sier Slotsbo til videnskab.dk.

Slotsbo forklarer her inngående hvordan det er de langsomste av sneglene som dør først fordi de ikke har rukket å finne seg et sted som er lunt nok til å overleve langvarig frost.

Vil overleve under mye snø

Forsker Solhøy forteller entusiastisk at han er sikker på at minst 70 prosent av alle brunsneglene ikke overlever den kuldeperioden landet er inne i.

– Jeg garanterer at minst halvparten fryser ihjel, men mitt anslag er at nærmere 80 prosent omkommer, sier Solhøy til tv2nyhetene.no.

Men Solhøy fremholder at det vil være områder hvor sneglen har overlevd i større omfang enn andre områder.

– Jo mindre snø, jo kaldere for brunsneglen. Men der det ligger over meteren med snø vil det ikke være kaldt nok på bakkenivå til at de dør, sier Solhøy.

FORHATT: Hageeiere i hele Norge sliter med i sommerhalvåret. (Foto: TV 2)

Legger egg og er i dvale om vinteren

Brunsneglen kan legge opptil 400 egg, i grupper på 20-30 egg. Eggene legges på skyggefulle fuktige steder under mose og kvist, i juli og august.

Etter en–to uker klekkes eggene. De nyklekkete sneglene ser ut som miniatyrer av de voksne individene.

Utviklingstiden til et voksent individ kan variere, men mellom seks og sju måneder er vanlig. De nye sneglene er kjønnsmodne etter fire–fem uker.

Når høsten og kulden kommer, vil eldre individer dø. Egg og unge individer overlever på frostfrie steder nede i jord, under steiner, i hule trestammer, komposthauger eller liknende. De våkner vanligvis opp igjen i mars og april.

Flåtten overlever

Solhøy er langt mer usikker på om flåtten fryser i hjel i samme omfang som brunsneglene.

– Flått og midd tåler langt mer underkjøling, de klarer å beholde væskenivået i kroppen i kulde langt bedre enn brunsneglen, sier forskeren.

– Generelt er det slik at jo mindre dyret er, jo større er sjansen for å overleve i kulda.