VINDKRAFT: I Norge har vi i dag relativt lite vindkraft,  men olje  og energiminister Terje Riis Johansen lover at det skal bli en større satsing på dette fremover.
VINDKRAFT: I Norge har vi i dag relativt lite vindkraft, men olje og energiminister Terje Riis Johansen lover at det skal bli en større satsing på dette fremover.

Britisk vindkraftkontrakt til Statoil og Statkraft

Når vindparken står ferdig vil den dekke 10 prosent av det totale strømbehovet i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to norske selskapene får oppdraget sammen med det tyske energikonsernet RWE og skotske Scottish and Southern Energy. Konsortiet har undertegnet en såkalt eksklusliv soneavtale om utbyggingen, kunngjorde de britiske oppdragsgiverne fredag.

Bygger kompetanse

– En stor del av veksten innen fornybar energi de neste årene er ventet å komme fra vindkraft. På Doggerbank får vi bruk for den kunnskapen vi har fra våre vindparker på land. I tillegg bygger vi ny kompetanse innen utvikling av havbasert vindkraft, sier Bård Mikkelsen, konsernsjef i Statkraft.

Sjekk vindstyrken på Dobberbank her.

Oppdragsgiverne er Crown Estates, direktoratet som bestyrer offentlige eiendommer i Storbritannia. Etter dagens priser vil prosjektet på Doggerbank koste vel 326 milliarder kroner, men utbyggingen kan neppe starte før i 2015.

10 prosent av strømbehovet

– Storbritannia har noen av de beste vindressursene i Europa. Dagens nyhet demonstrerer at vi tilrettelegger godt for at energiselskaper skal kunne investere og utnytte ressursene. Dette er til nå et av de sterkeste signalene om at Storbritannia går mot en forutsigbar og mindre CO2-intensiv kraftforsyning, sier Ed Miliband, britisk minister for energi og klima.

Les også: Mener vindkraft til havs er altfor dyrt

Forewind har gjennom avtalen et mål om å utvikle 9 GW på Doggerbank, mens det øvre potensialet er beregnet til rundt 13 GW, noe som kan dekke rundt 10 prosent av det totale strømbehovet i Storbritannia.

Midt i Nordsjøen

Doggerbank ligger i Nordsjøen, mellom 125 og 195 kilometer utenfor østkysten av Yorkshire, og dekker et område på rundt 8660 kvadratkilometer. Yttergrensen av området følger den britiske kontinentalsokkelen slik den er definert av det britiske sjøkartverket. Vanndybden varierer mellom 18 og 63 meter. (©TV 2/NTB)