BRUTALT DREPT: På baksiden av dette huset som ligger ved travbanen på Skaun ble den unge jenta funnet drept.
BRUTALT DREPT: På baksiden av dette huset som ligger ved travbanen på Skaun ble den unge jenta funnet drept.

Ber om strafferabatt for Odas drapsmann

15-årige Oda Moe ble kvalt og drept i høst. Aktor ber la ned påstand om 16 års fengsel.

Oda Moe (15) ble kvalt og drept av sin kamerat i november i fjor. I Sør-Trøndelag tingrett står den 18 år gamle sambygningen tiltalt for å ha drept jenta. Han innrømmer å stå bak drapet.

16 års fengsel

Aktor Bjørn Kristian Soknes la fredag ned påstand om 16 års fengsel for 18-åringen.

Ifølge aktor er det to forhold som tilsier at det ikke skal bli 21 år: Tiltaltes unge alder og hans uforbeholdne tilståelse. Han mener 18-åringen må dømmes til fengsel i 16 år. Han mente det ikke finnes noen formildende omstendigheter i saken.

18-åringen valgte seg et drapsoffer, planla i detalj hvordan drapet skulle skje og valgte på forhånd også åstedet.

– Han gjorde hele tida valg, og visste at Oda Moe ville bli et lett offer. Han visste hun ville bli med på hans forslag om å øvelsesskyte på skytebanen, sa aktor Soknes fredag formiddag.

Aspergers i mild grad

– De sakkyndige har forklart oss at syndromet er til stede i veldig mild grad, han har dessuten fungert nokså bra i livet sitt, understreket aktor. Han fremholdt at den uforbeholdne tilståelsen fra den unge mannen må vurderes ved straffeutmåling.

– Ingen tvil om at dette lettet arbeidet for etterforskningen, og til en viss grad gjorde det hele noe lettere for Odas familie.

Etter at tenåringsjenta var død, begikk 18-åringen er seksuelt overgrep.

– Denne alvorlige seksuelle krenkelsen blir i seg selv ikke et eget forhold ved drapssaken, men den blir å anse som et skjerpende forhold ved det hele, forklarte aktor Soknes.

Fascinert av døden

Psykiatrisk sakkyndig Kirsten Rasmussen forklarte om sine observasjoner av den 18 år gamle gutten som står tiltalt for drapet på Oda.

– Han fyller kriteriene for diagnosen Aspergers syndrom. Han er lite empatisk og har et fastlåst atferdsmønster. Rasmussen fortalte videre i retten at han har vist en overdreven fascinasjon for døden, og har dessuten vært veldig opptatt av detaljplanlegging rundt drapet heller enn å være opptatt av følelser rundt handlingen.

Ifølge sakkyndig er ikke Aspergers forklaringen på at han kunne drepe. Tiltalte har forklart overfor de sakkyndige at han var nysgjerrig på det å begå et drap.

Må vektlegge syndromet

Forsvarer Torfinn Svanem mener imidlertid at retten må ta hensyn til syndromet ved straffeutmålingen. Fredag hevdet han at hans klient åpenbart hadde vanskelig for å gi slipp på ideer som en gang hadde oppstått

– Dette må sees i lys av diagnosen Aspergers syndrom. De med Aspergers har vansker med å avslutte en handling, deres evne til å slippe en idé - god eller dårlig - er svekket. Jeg er helt uenig med aktor i at syndromet ikke har noen relevans i denne sammenhengen.

Hadde fremtiden foran seg

Tidligere i retten fredag fortalte en nabo om at ungjenta hadde alle planene klare for «sine neste tretti år».

Oda hadde planer om å først gå på musikklinja på videregående skole. Deretter ville hun bli stylist, fortalte en av hennes nærmeste naboer i retten.

LES OGSÅ: Oda ble drept på brutalt vis

Tenåringsjenta fra Skaun omtales som en svært positiv person. Hadde et usedvanlig nært forhold til sin bror og til sine foreldre. Oda var en som trådte til når noe skulle gjøres i familien, og som ga tydelig uttrykk for at hun var stolt av foreldrene sine.