Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) hadde torsdag innkalt jernbanedirektør Elisabeth Enger(t.v) og konsernsjef i NSB, Einar Enger (t.h) til et hastemøte om problemene i togtrafikken. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) hadde torsdag innkalt jernbanedirektør Elisabeth Enger(t.v) og konsernsjef i NSB, Einar Enger (t.h) til et hastemøte om problemene i togtrafikken. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Kleppas tiltak mot togkaoset: – Slipp inn frosne passasjerer

Samferdselsministeren etter oppvaskmøte med tog-sjefene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg vil karakterisere dagens situasjon som en krisesituasjon, sa samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Samtidig erklærte hun seg fornøyd at det er etablert en kriseberedskap som skal håndtere de mange problemene som har rammet togpassasjerer i vinter.

– Lukk opp dørene

– Så har jeg bedt NSB om å se på ytterligere tiltak overfor de passasjerene som står på stasjonene, jeg tenker særlig på de som kan bli stående langs de lange strekningene, sa Kleppa.

– Her kan det vurderes enda flere tiltak, for eksempel å ta kontakt med kommuner som kan ha en beredskap i forhold til å lukke opp dører og sørge for at folk kommer i hus om et tog ikke går.

Tusenvis ventet i kulda

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) innkalte torsdag jernbanedirektøren og NSB-sjefen til et hastemøte om problemene i togtrafikken. Kleppa er bekymret for situasjonen for togpassasjerene etter alle problemene i togtrafikken de siste ukene.

Torsdag måtte tusenvis av passasjerer igjen vente på tog som ikke kom. Noen gikk om bord i busser i stedet, og noen valgte å dra hjem igjen.

Natt til torsdag ble toget på Bergensbanen stående i flere timer på grunn av feil. Vestfoldbanen måtte stanse alle tog i et par timer og en rekke andre forsinkelser oppsto i Oslo-området.

– Dårlig tilbud

Både jernbanedirektøren og NSB-sjefen la seg flate i forhold til problemene den siste tiden. Jernbanedirektør Elisabeth Enger sa at vinterværet har skapt ekstra problemer for en infrastruktur som fra før var belemret med mange feil.

– Summen av det har gjort at det har blitt en helt ekstraordinær situasjon med en helt uakseptabelt høy feilfrekvens, sa Enger.

NSB-sjef Einar Enger fulgte opp med å unnskylde seg overfor kundene.

NSB-sjef Einar Enger under torsdagens pressekonferanse.
NSB-sjef Einar Enger under torsdagens pressekonferanse.

– Jeg er den første til å beklage overfor kundene det dårlige tilbudet som vi har levert over for lang tid. Det vi nå gjør, er nettopp fordi vi ser at dette kan ikke fortsette, sa han.

Iser ned

Einar Enger sa at ett hovedproblem i kuldene er ising på togene. Store temperaturforskjeller når togene kjører inn og ut av tunneler gjør at det etter en stund blir så mye is på togene at de må tines.

Et nytt avisingsanlegg er installert i Drammen, et nytt er bygd i Trondheim og ytterligere tre anlegg skal tas i bruk de nærmeste dagene.

NSB har dessuten 30 busser er i beredskap i tilfelle tog blir stående.

Nye tog om tre år

– Så er det det å si at vi har en del gammelt materiell som ikke er spesielt velegnet for kulde og snø på det nivået som vi nå har hatt kuldemessig. Dette bedrer seg etter som de nye togene kommer på plass, sa Enger.

50 nye tog skal komme i drift fra slutten av 2012.

(©NTB/TV 2)