IKKE BRUK (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
IKKE BRUK (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

– Visste jeg ville få med meg Oda

18-åringen valgte Oda (15) som sitt drapsoffer fordi han visste at han kunne få henne med seg til skytebanen uten spørsmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette kom fram da 18-åringen forklarte seg i Sør-Trøndelag tingrett torsdag formiddag.

Grufulle detaljer

– Jeg nølte litt før jeg slo henne i bakhodet med leddhåndtaket. Deretter la jeg sykkeldekket rundt halsen hennes. Jeg strammet til og la henne i bakken. Oda prøvde å rive seg løs, forklarte han.

Inntil dette punktet forklarte 18-åringen seg på en tilsynelatende uberørt måte, men da han kom inn på selve drapshandlingen brast han i gråt.

Etter å ha lagt Oda i bakken, dro 18-åringen henne bak huset på travbanen. Oda var da delvis bevisstløs. Her fylte han munnen hennes med sand og grus.

I retten antydet 18-åringen at det tok om lag ti minutter fra han slo ned Oda til han ga seg med voldshandlingene. Deretter begikk han et seksuelt overgrep mot henne.

Blod på hendene

Da 18-åringen ble stoppet av en politipatrulje etter drapet, hadde han blod på hendene. Han forklarte da straks at han hadde tatt livet av 15-åringen.

– Jeg hadde ingen ide om å stikke av. Jeg ville bare kjøre litt den siste tiden i frihet, fortalte den drapstiltalte om minuttene og timene etter drapet på Oda Moe.

Han satte seg i bilen og sminket seg med svart og hvit sminke.

– Det var vel en måte å komme unna meg selv og mitt eget ansikt på, forklarte 18-åringen.

Deretter kjørte han sørover. Underveis sendte han en tekstmelding til en venninne. Her skrev han at han hadde gjort noe forferdelig, og at venninnen måtte melde fra til politiet om dette.

«I dag var du heldig som ikke traff meg. Jeg er et dårlig menneske. Jeg burde ha fullført og tatt mitt eget liv da jeg prøvde.», sto det i tekstmeldingen.

– Jeg har gjort noe dumt

Et par times kjøring fra drapsstedet ble 18-åringen stoppet av en politipatrulje på Oppdal. Patruljen hadde fått beskjed om å være på utkikk etter tiltalte fordi han var suicidal.

På dette tidspunktet visste ikke politiet at 18-åringen hadde begått et drap.

– Vi oppdaget straks at han hadde blod på hendene, forklarte en av politibetjentene som stoppet ham.

– Jeg har gjort noe dumt. Jeg har drept Oda Moe, sa 18-åringen til politifolkene.

Drømte om å kvele kvinner

18-åringen var i fjor høst inne til førstegangstjeneste på Setermoen i Troms. Han var hjemme i Skaun på permisjon da han begikk drapet.

Etter at drapshandlingen ble kjent, ble det funnet en håndskrevet lapp i skapet hans på Setermoen med følgende tekst: «Lørdag: drepe».

Han forklarte at ideen om å ta livet av Oda (15) kom under en biltur hjem fra et familieselskap permisjonshelga.

Tidligere har han også hatt planer om å drepe, men disse var ifølge ham selv «drømmer om natta» som ikke var rettet mot noen navngitte personer. Disse drømmepersonene var alltid kvinner.

– Det kunne være snakk om både kvelning og skyting, forklarte 18-åringen.

Tilfeldig at det ble Oda

Om lappen som ble funnet i skapet hans på Setermoen, forklarte han seg uklart. Til tross for den klare formuleringen på lappen, hevdet han at det ikke var snakk om noen konkret drapsplan.

18-åringen forklarte at han hadde et vennskapelig forhold til Oda. Hun svarte ja straks da han spurte om hun ville være med på skytebanen for å skyte med luftgevær.

– Hvorfor Oda? Hvorfor ingen andre, spurte aktor.

– Det var ganske tilfeldig. Jeg visste at jeg kunne få henne med meg uten særlige spørsmål, forklarte den tiltalte 18-åringen.

Da han kjørte fra drapsstedet følte han seg rolig.

– Jeg forsto at jeg kom til å bli tatt ganske snart.

18-åringen forklarte seg rolig og lavmælt i retten. Foreldrene hans var også til stede, men etter ønske fra 18-åringen forlot de rettssalen under hans forklaring.

– En helt vanlig gutt

Senere torsdag fortalte moren om sønnen da hun vitnet i Sør-Trøndelag tingrett.

– Sønnen vår har alltid vært en helt vanlig gutt. Alltid blid og fornøyd, uten problemer, forklarte hun.

Moren tegnet et bilde av en snill og høflig sønn. Da tiltalte gikk på i videregående skole, fikk han imidlertid problemer i andre skoleår.

– Han endret seg, ble mer innesluttet og nedstemt. Vi spurte ham hva som var galt, men fikk aldri noe annet svar enn at han var lei av skolen, sa hun.

Moren fortalte at det gikk innpå sønnen at drømmen om å bli jagerflyger gikk i knas på grunn av problemene med skolearbeidet. Sjokket da foreldrene fikk høre om drapet kan nesten ikke beskrives.

– Dette er ikke vår sønn. Slik tenkte vi foreldre da vi fikk høre om drapet. Sønnen vår har alltid vært omtenksom og snill mot andre. Dette stemte overhodet ikke, forklarte tiltaltes mor.

Tiltalte og hans familie bor i samme nabolag som Odas familie.

– Vi kjenner på sorgen både til Odas familie og på vår egen sorg. Dette er vanskelig, sa 18-åringens mor i retten.