FORSONING: Den avtroppende spesialutsendingen for FN, Kai Eide, mener  det trengs en systematisk oppbygning av sivile institusjoner i Afghanistan. (Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS)
FORSONING: Den avtroppende spesialutsendingen for FN, Kai Eide, mener det trengs en systematisk oppbygning av sivile institusjoner i Afghanistan. (Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS)

Eide oppfordrer til forsoning med Taliban

FNs avtroppende spesialutsending i Kabul, den norske diplomaten Kai Eide, oppfordrer til en freds- og forsoningsprosess med Taliban.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det må innledes en freds- og forsoningsprosess og denne må bli en integrert del av den politiske agendaen, sier Eide.

– Den må bygge på grunnloven og må være afghansk-ledet, understreker han.

Slutter i mars

I mars forlater den norske diplomaten stillingen som spesialutsending, og denne uka er han i New York for å orientere Sikkerhetsrådet om situasjonen i Afghanistan.

Karzai har ennå ikke greid å sette sammen en ny regjering, etter at de folkevalgte vendte tommelen ned for 17 av de 24 statsrådene han ønsket å ha med.

USA og den NATO-ledede ISAF-styrken sliter samtidig militært og greier ikke å hindre talibanopprørerne fra å rykke fram. Forhandlinger må til, mener Eide.

Eide oppfordret samtidig opprørerne til å «distansere seg fra fortida og omfavne framtida og de framskritt som er gjort i Afghanistan».

FN vil slutte aktivt opp om en freds- og forsoningsprosess, forsikret Eide.

Taliban, som ble styrtet i en USA-ledet invasjon høsten 2001 krever på sin side at de vestlige styrkene må forlate Afghanistan, før forhandlinger kan komme på tale.

40.000 soldater på vei

USA og NATO har nå til sammen 113.000 soldater i Afghanistan, og president Barack Obama kunngjorde nylig at ytterligere 40.000 soldater er på vei.

– Det trengs en systematisk oppbygging av sivile institusjoner slik at regjeringen blir i stand til å levere tjenester til folket og utvikle den afghanske økonomien, sa Eide i Sikkerhetsrådet.

– Dersom vi ikke legger like stor vekt på sivile som militære komponenter i en slik overgangsstrategi, kommer vi ikke til å lykkes, advarte Eide.

Han advarer samtidig USA og NATO mot å jakte på kortsiktige løsninger i forbindelse med den varslede styrkeoppbyggingen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon understreket onsdag også viktigheten av å finne en bedre balanse mellom den militære og sivile innsatsen i Afghanistan, og berømmet i den sammenheng Obamas vilje til å styrke samarbeidet med FN. (©NTB)