Frostskader:Forsikringsbransjen oppfordrer folk til å holde husene sine varme for å unngå at rør fryser. (Foto: Scanpix)
Frostskader:Forsikringsbransjen oppfordrer folk til å holde husene sine varme for å unngå at rør fryser. (Foto: Scanpix)

Frostskader for 60 millioner på to uker

Forsikringsselskapene merker ekstra stor pågang i sprengkulda. Råder folk til ikke å spare på strømmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke bare mennesker og biler som sliter i kulda, også husene blir utsatt for store belastninger. Verst går det utover rør som fryser og sprekker.

Forsikringsselskapene nedringt

Bare siden jul har IF registrert frostskader for mellom 50 og 60 millioner kroner.  (Foto: Scanpix)
Bare siden jul har IF registrert frostskader for mellom 50 og 60 millioner kroner. (Foto: Scanpix)
Jon Berge i If Skadeforsikring sier telefonene ikke står stille om dagen:

– Vi opplever veldig stor pågang til våre skadesentre, tallene viser en dobling av hendvendelser i forhold til en vanlig kald periode. Vi greier nesten ikke ta unna alle telefonene og det bare eskalerer for hver dag som går, sier Berge.

De vanligste skadene er rør som fryser og vann som fosser ut i boliger. Dette fører ofte til omfattende og kostbare skader, sier Berge.

Store summer

– Bare fra jul og fram til nå har vi registrert mellom fem og seks tusen frostrelaterte skader. Da snakker vi om et skadeomfang på mellom 50 og 60 millioner på knappe to uker. I løpet av et normalår er det frostskader drøye 100 millioner, sier Berge.

Gode kulderåd

Ifølge Berge er det mye vi kan gjøre for å unngå frostskader.

– Det er veldig viktig at folk passer på huset sitt og tar ansvar nå som det er så kaldt. Først og fremst må du vite hvor stoppekranen er og ikke nøle med å bruke den hvis det oppstår en vannlekkasje.

– Ha det godt og varmt i rom hvor det er rør, dette er ikke tiden for å spare på strømmen, det kan fort bli veldig dyrt, sier Berge.

373379