influensakø (Foto: TV 2)
influensakø (Foto: TV 2)

Mildere svine-epidemi enn fryktet

Helsemyndighetene fryktet at over 10.000 nordmenn skulle dø av svineinfluensa. Per i dag er 29 døde.

Folkehelsesinstituttet konstaterer nå at epidemien ble mildere enn fryktet.

Nærmere 2,5 millioner nordmenn er nå vaksinert mot svineinfluensaviruset. 900.000 av oss har vært syke. Det betyr at cirka 70 prosent av befolkningen nå er immune mot viruset.

– Hovedgrunnen til at vi har fått et relativt sett mildt bilde, er at viruset i svært liten grad har rammet de eldre. Ved vanlig sesonginfluensa er det vanlig at 90 prosent av de som dør, er eldre mennesker. Svært få eldre har dødd som en følge av svineinfluensaviruset, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til TV 2 Nyhetene.

Immune

Årsaken til at svineinfluensaviruset i svært liten grad har angrepet de over 55 år, er at de langt på vei har vært immune mot akkurat dette viruset. For mellom 1918 og 1956 var et lignende virus i omløp.

– Svineinfluensaen ble annerledes enn det jeg trodde, og den ble på mange måter mildere. Det har vært overraskende hvor lite sykdom det har vært blant eldre mennesker, sier Iversen.

Samtidig har viruset rammet enkelte mennesker svært hardt.

– Dette viruset har to sider. For en stor del av befolkningen var det mildt og ufarlig, på den andre siden ble enkelte dramatisk syke. Hvorfor ble enkelte unge, og også friske, mennesker så syke? Det håper vi å finne et svar på, sier Iversen.

Krisemaksimering

Helsemyndighetene gikk ut offentlig allerede i april i fjor, og sa det fryktet i verste fall at over 10.000 nordmenn kunne dø.

Overlege Bjørn Iversen avviser at dette var krisemaksimering.

– Både medier og andre har hauset opp denne saken. Det var anslag som sa både 13.000 døde, og også 28.000 døde. Men vi fikk relativt raskt inntrykk av at dette ville bli en mild epidemi. Samtidig må man i beredskapsarbeid ta høyde for at situasjonen kan bli verre enn den faktisk blir. Vi skal nå evaluere hele arbeidet som er gjort og beredskapen rundt svineinfluensaen, sier Iversen til TV 2.